Американският президент Доналд Тръмп отрече съветниците му да са го предупреждавали предварително за опасностите от новия коронавирус.

От своя страна кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън атакува Белия дом и провалената му политика да се справи с пандемията.

Двамата кандидати за президент се спречкаха в дебат по телевизията.

Коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп относно терапиите и ваксините срещу COVID-19 са "налудничави", заяви бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Той добави, че учените не виждат ваксина да е в обращение преди пролетта на 2021 г., за разлика от твърденията на Тръмп, че ще има ваксина преди края на годината.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп "изпадна в паника" от COVID-19, не успя да действа бързо и беше по-притеснен от реакцията на фондовия пазар, отколкото от общественото здраве, заяви кандидатът за президент на Демократическата партия.

Байдън каза, че ще затвори икономиката само като следва препоръките на учените. Той каза също, че бизнесът и училищата могат да останат отворени, ако бъдат взети подходящи мерки и малкият бизнес да е помогнат с финансиране.

Журналистката от NBC Савана Гутри, попита Тръмп дали е вярно, че съветникът О'Брайън предупредил президента в Овалния кабинет на Белия дом на 28 януари за "най-сериозната заплаха за националната сигурност" за САЩ по време на настоящата американска администрация.

Тръмп заяви, че е наясно, че това е "голяма заплаха". "В същото време не искам да бъда виновникът за паниката у нас", каза американският лидер.

Тръмп: Мирно ще предам властта, ако изборите са честни
Обновена

Тръмп: Мирно ще предам властта, ако изборите са честни

Байдън: Президентът е диктатор

Както по-рано съобщаваха американските медии, по време на разговор с Удуърд на 7 февруари Тръмп призна, че вирусът представлява "смъртоносна заплаха". Твърди се също, че той е пет пъти по-смъртоносен от грипния вирус. Тези изявления на Тръмп бяха в пълен контраст с публичните му изявления, че "вирусът ще изчезне".

От началото на пандемията около 38,5 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,09 милиона са починали.

Според университета "Джон Хопкинс", който изчислява въз основа на доклади от американските власти, Световната здравна организация и други официални източници, в САЩ са регистрирани почти 8 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 217 хиляди души са починали. И по двата показателя Съединените щати се нареждат на първо място в света.