Президентът на САЩ Джо Байдън обяви бедствено положение от федерално значение в Кентъки, един от щатите, засегнати тежко от унищожителните торнада преди няколко дни. Това предаде "Гардиън".

Мярката проправя пътя за допълнителна помощ, тъй като хиляди хора в щата са изправени пред недостиг на храна, вода, електричество и подслон. Тя идва след официална молба на губернатора на Кентъки Анди Бешиър, който заяви, че торнадата са били "най-разрушителните в историята".

Първоначално Бешиър съобщи, че броят на жертвите може да надхвърли 100, в неделя следобед обаче каза, че загиналите може би са по-малко - около 50.

Сред 110 души, които са били в местна фабрика за свещи, ударена от торнадо, е потвърдена смъртта на осем души, а други осем са останали в неизвестност, заяви Боб Фъргюсън, говорител на Mayfield Consumer Products, която е собственик на фабриката.

Силно засегнат от бедствието е и щата Илиной, като при срутването на склад на компанията за онлайн търговия Amazon в Едуардсвил са загинали шестима души, а ранен работник е откаран в болница.

До момента, освен за високия брой жертви в Кентъки, е съобщено и за четирима загинали в Тенеси, двама в Арканзас и двама в Мисури.

Десетки загинали от торнадо в Кентъки, САЩ

Десетки загинали от торнадо в Кентъки, САЩ

Броят на загиналите може да нарасне до 100