Хиляди хора от Западните Балкани бяха евакуирани заради наводненията, причинени от проливните дъждове. Залети са стотици декари земеделски площи в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Албания.

Властите в Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора обявиха бедствено положение заради наводненията. Обширни части от Хърватска също са под вода.

Черна гора и Албания поискаха помощ от НАТО заради валежите.

В Сърбия бе обявено извънредно положение в градовете Любовия, Приеполе, Лозница.
В Босна и Херцеговина военни части бяха изпратени в източната част, където застрашени от наводнение са Ново Горажде, Биелина, Чаплина, за да помогнат в спасителните операции. Затворени са училища, на много места токът е прекъснат. Заради опасност от замърсяване, има забрана да се пие чешмяна вода.

В Черна гора са евакуирани над 1300 души от 11 административни области. Най-големи са пораженията в Подгорица, Беране, Колашин и около Скадарско езеро.
В Хърватия най-тревожна е ситуацията около град Меткович, който от вчера е под вода заради придошлото ниво на река Неретва, която минава покрай него. Според местните жители това е най-високото ниво на водата от 50 години назад.

В северната част на Албания в Скадарски район са евакуирани над 7000 души. Очакват се нови наводнения. Напълно са отрязани пътищата, които свързват столицата Тирана със северната част на страната.

В Албания най-тежка е обстановката в общините Драч, Ана е Малит, Бердице, Гури и Зи, Велипоя, Рефина и Бушат. Под вода са 12 000 хектара земя.

В спасителните работи участват 475 полицаи и 450 войници. Наводнени са жилищни части на Скадар. От коритата си са излели реките Буна и Валбона, както и Скадарско езеро.

Река Вардар в Македония преля и наводни село Раотинце, Тетовско.