Най-малко 66 души с загинали при взрива на петролопровод в Мексико. Причина за експлозията е прекъсване на тръбата, вероятно от крадци на гориво в град Тлахуелилпан, в щата Идалго, съобщават мексиканските власти, цитирани от БиБиСи. 

Властите коментират, че десетки хора са се опитвали да напълнят туби и са погълнати от огнения ад. Десетки овъглени тела остават на мястото, което е оградено от сили за сигурност.

Последната информация е предоставена от губернатора на щата Идалго, Омар Фаяд, на пресконференция с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. "Данните, които имаме ... 66 мъртви и 76 са ранени. Сред ранените са три жени и едно дете на 12 години", коментира Фаяд. 

На мястото, където се е случило експлозията, все още се събират роднини. Криминалисти продължават да обследват района на фона на изгорели дрехи и изхвърлени туби за гориво. Първоначално бе съобщено за най-малко 21 загинали при взрива.

Взрив на петролопровод в Мексико

Взрив на петролопровод в Мексико

Десетки са убити и ранени

Смята се, че крадците на гориво са пробили тръбопровода, тъй като снимки преди експлозията показват голяма струя течност, която се издига във въздуха. Държавна петролна компания в Мексико потвърждава в изявление, че пожарът е причинен от незаконни действия.

Министърът на обществената сигурност Алфонсо Дуразо коментира, че пожарът е овладян малко преди полунощ местно време.

Местни жители критикуват силите за сигурност, че не са предупредили хората и не са ги изгонили от изтичащото гориво.

"В един момент имаше твърде много хора, а армията и военният персонал се оттеглиха, за да избегнат сериозни проблеми. Това беше малко преди взрива", коментира свидетел и допълва, че местни жители са се събрали да пълнят гориво.

"Много хора пристигнаха с туби заради недостига на бензин, който имаме", обяснява Мартино Трехо, търсейки сина си, който е отишъл да вземе гориво.

Кражбата на гориво, известна на местно ниво като huachicoleo (или светеща луна), е широко разпространена практика в някои мексикански общности. Правителството коментира, че тази практиката коства на страната около 3 млрд. долара миналата година.