Властите в Боливия са решили да използват Боинг 747, приспособен за пренасяне на вода и гасене на пожари, срещу пожара в Чикитания - боливийска част от Амазония. Стихията вече е опустошила повече от 750 000 хектара в Боливия. Президентът Ево Моралес е написал в Туитър: "Супертанкерът (има предвид самолета - б. пр.) и нашите въртолети работят за гасенето на пожара. Благодаря на всички сънародници - мъже и жени, за усилията, които полагат в тази тежка задача. Нека всички се включим в борбата срещу огъня".

И армията се включи в потушаване на пожарите в Амазония

И армията се включи в потушаване на пожарите в Амазония

Президентът Жаир Болсонару издаде указ

При първия си "работен" полет самолетът изля 75 тона вода над труднопроходимата местност Таперас и според местните жители и огнеборците мисията му е била успешна. Очакваше се в събота, 24 август, Боинг 747 да извърши още 3-4 полета над други райони, обхванати от пожари.

Амазония в пламъци – политическите реакции също са в червената зона

Амазония в пламъци – политическите реакции също са в червената зона

Срещата на G7…

Междувременно Банката за развитие на Латинска Америка обяви, че ще отпусне безвъзмездно половин милион долара на Бразилия, Боливия и Парагвай за борбата им срещу огъня в Амазония, най-голямата тропическа гора в света. "Искам да изразя нашата солидарност с народите на Бразилия, Боливия и Парагвай във връзка с опустошенията и сериозните щети, нанесени от пожарите на животинския свят, на горите, насажденията и пасищата" - каза изпълнителният директор на банката Луис Каранса, цитиран от "Еуропа прес".