daylife.com
Британската компания „Бритиш петролиъм" започна да запушва своя експлодирал петролен кладенец в Мексиканския залив, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на енергийния гигант.

На 1500 метра под морското равнище ще бъде вкарана тежка кал под налягане, след което кладенецът ще бъде залят с цимент.

Според представител на компанията ще са необходими няколко дни, преди да стане ясно дали тази дейност ще доведе до желания резултат.

Според представител на „Бритиш петролиъм", успехът не е гарантиран, тъй като опит като този се прави за първи път на подобна дълбочина.

От компанията са изплатили най-малко 29 милиона долара обезщетения във връзка с петролния разлив. До момента подадените исковете са 25 хиляди - повечето и от рибари и ловци на скариди.

Барак Обама създаде комисия за разследване на аварията на петролна платформа. Тя се оглавява от бившия сенатор демократ Боб Греън и Уилям Рейли - екологичен експерт от партията на републиканците.

Според Барак Обама петролният разлив, който изправи страната пред най-голямата екологична катастрофа в историята й, поставя остро необходимостта от разработване на алтернативни източници на енергия.

Очаква се, след като се запознае с доклад за бъдещето за петролните сондажи в морето, Обама да даде пресконференция.