След четири години на прогресивно унищожаване на Амазонската джунга в Бразилия, обезлесяването ѝ е намаляло с 33,6% през първите шест месеца от мандата на президента Луис Инасио Лула да Силва. Това показват правителствени сателитни данни, на които се позовава "Асошиейтед прес".

От януари до юни тропическите гори са загубили 2650 кв. км. Това е с 4000 кв. км по-малко в сравнение със същия период на миналата година при бившия президент Жаир Болсонару.

Данните за тази година отчитат 41% спад в обезлесяването за юни - месецът, който бележи началото на сухия сезон, когато изсичането на горите обикновено се увеличава.

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Амазонската джунгла в Бразилия обезлесена с 25% за 6 месеца

Пожарите в Амазонската джунгла в Бразилия са се увеличили с почти 20% през юни

"Усилията за обръщане на кривата на растеж бяха постигнати. Това е факт - обърнахме кривата; обезлесяването не се увеличава", обяви Жоао Пауло Капобианко, изпълнителен секретар на Министерството на околната среда.

Той отбеляза, че резултатите за цялата година ще зависят от предстоящите няколко предизвикателни месеца.

Все пак данните са обнадеждаващ знак за Лула, който миналата година проведе кампанията си въз основа на обещания да овладее незаконната сеч и да сложи край на опустошението на околната среда, извършено при управлението на Болсонару.

Бившият крайнодесен лидер на страната отслаби органите за опазване на околната среда, вследствие на което обезлесяването на Амазонската джунгла достигна 15-годишен връх.

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Рязко увеличение на обезлесяването в Амазонската джунгла в Бразилия

Политиката на президента Жаир Болсонару подкрепя унищожаването на джунглата