Към 13 февруари 2023 г. Службата на Върховния комисар за правата на човека е регистрирала 18 955 цивилни жертви и пострадали от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Броят на загиналите е 7 199 души, а ранените са 11 756. Общо 697 от цивилните, засегнати от войната, са регистрирани през януари тази година.

Според СВКПЧ обаче действителните цифри са значително по-високи. Въз основа на друг, независим анализ, над 16 000 цивилни вероятно са били убити по време на конфликта.

Украйна обвини Русия в обстрел на болница във Вовчанск

Украйна обвини Русия в обстрел на болница във Вовчанск

Атаката е предизвикала пожар в лечебното заведение и е нанесла щети по пет жилищни сгради

Данните от януари 2023 г. показват, че насилието продължава по протежение на 1200-километровата фронтова линия, но е съсредоточено основно в Донецка, Луганска и Запорожка област, отчитат от британското разузнаване.

Посочва се, че през целия януари е имало много висок интензитет и тенденция към влошаване на щетите, нанесени както на медицински, така и на учебни заведения.

Тези инциденти и продължаващите цивилни жертви вероятно се дължат до голяма степен на неразграничаването от страна на руските сили при използването на артилерия и други оръжейни системи.

Зеленски: 60 убити при руски удар срещу училище

Зеленски: 60 убити при руски удар срещу училище

В Луганск се водят тежки сражения