Броят на загиналите в руската мина „Распадская" достигна 52 души. Според властите съдбата на още 38 души остава неясна, съобщава БиБиСи.

Припомняме, по време на първия взрив на 8 май в мината са се намирали 356 миньори.

Спасителната операция бе прекъсната в неделя вечерта, тъй като съществуваше заплаха от трета експлозия, но спасителите рискували живота си, влизайки в мината с надеждата да намерят оцелели.

Според властите най-вероятната причина за инцидента е неспазване на условията за безопасност по време на експлоатацията на мините.

Остарялата техника и заниженият контрол над безопасността на труда са честите причини за трагичните инциденти в руските мини.

Министерството на енергетиката обяви, че е създало извънреден щаб за борба с бедствието, а премиерът Владимир Путин е обсъдил трагедията с местния губернатор.

По разпореждане на Путин семействата на загиналите ще получат финансова помощ в размер на един милион рубли.

Близките на пострадалите също ще бъдат финансирани, като сумите, които ще получат варират от 200 до 400 хиляди рубли в зависимост от степента на нараняване.

 „Распадская" е сред най-големите въглищни мини в Русия, като нейната продукция достига около 8 милиона тона годишно. Тя е пусната в експлоатация през 1973 година.