Все още няма ток и вода в част от населените места в Северна Гърция, която в сряда беше ударена от силна лятна буря, съобщава bTV.

Припомняме, на полуостров Халкидики загинаха седем души, а ранените са над 100. Тепърва ще се изчисляват материалните щети.

Българският консул в Солун Владимир Писанчев съобщи, че на този етап няма информация за пострадали българи. Той увери, че има готовност за съдействие на сънародниците ни и е осигурено 24-часово дежурство.

Телефонът за връзка с Генералното консулство в Солун е 0030 2310829210.

Въпреки че бурята е продължила само около двайсет минути, тя е връхлетяла полуострова с опустошителна сила. По данни на правителствения говорител Стелиос Пецас ветровете в района са били със скорост над 100 км/час.

Седем са жертвите на Халкидики от летните бури
Обновена

Седем са жертвите на Халкидики от летните бури

Почти цялата реколта е унищожена

Все още част от пътищата в района на Халкидики са труднопроходими заради паднали електрически стълбове с високо напрежение. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено днес.

Коренно различна е ситуацията в южната част на Гърция, където вместо водно бедствие бушуват най-малко пет големи пожара. Смята се, че огнищата са се разпалили заради високите температури, сушата и силните ветрове.

Най-сериозни са пожарите на Пелопонес, Атина и залива Ламия. През последните часове те са били локализирани, а в момента противопожарните екипи работят по пълното им потушаване.

Няма пострадали българи в Халкидики

Няма пострадали българи в Халкидики

МВнР информира за телефонните номера, на които може да се потърси помощ