Чешкият премиер Андрей Бабиш предупреди, че скоро правителството може да въведе национален карантинен режим в републиката поради разпространението на коронавирус, коментирайки ситуацията в ефира на пражкия телевизионен канал "Прима", съобщава ТАСС.

"Придвижваме се към приемането на следващата мярка за епидемиологична безопасност, максималната мярка за национална карантина," каза Бабиш.

В Чешката република броят на заразените с коронавирус бързо нараства. В събота броят на заразените в републиката е 189 души, в момента те са ес увеличила до 231 пациенти. Бабиш очаква, че до вечерта ще има повече от 300.

В следващите часове ще се проведе спешно заседание на чешкото правителство, на което според премиера ще бъде обсъдена възможността за въвеждане на национална карантина в републиката. По-специално в тази ситуация в болниците ще се извършват изключително спешни операции, прехвърлянето на които не е възможно. Бабиш сериозно призовава възрастните граждани да останат у дома. Коронавирусът, каза той, е особено опасен за тях.

Коронавирусът се разпространява във всички 14 региона на Чешката република. Най-голям брой заразени бяха открити в Прага. Министерството на здравеопазването на страната за първи път информира за появата на коронавирус в републиката на 1 март.

И Чехия с драконови мерки за короновируса

И Чехия с драконови мерки за короновируса

Правителството в Прага обяви рестрикции