Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените арабски емирства (ОАЕ) нараснаха до четири, съобщиха властите в петък, цитирани от "Ройтерс".

Много други са те в страни от региона. 

Припомняме, че бурята първо връхлетя Оман през уикенда, като уби най-малко 20 души, преди да удари ОАЕ във вторник с най-проливните си дъждове от 75 години насам.

Проливни дъждове удариха ОАЕ

Проливни дъждове удариха ОАЕ

Само днес е паднала годишната норма

Международното летище в Дубай, едно от най-натоварените в света и Близкия изток, все още се бори да изчисти натрупаните отменени полети три дни след бурята.

Очаква се поне до неделя да има забавяния.

Стотици българи също се оказаха блокирани на летището в Дубай. 

Основни пътища са били засегнати. 

В северната част на ОАЕ, включително в емирството Шарджа, местните медии съобщиха, че хората все още са блокирани в домовете си. Жителите казаха, че има големи материални щети.

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Те не са били настанени в хотел поради липсата на места

Националният център по метеорология на ОАЕ каза, че дъждът може да се върне до късно в понеделник, въпреки че се прогнозира, че ще бъде слабо с възможност за силен дъжд отново във вторник в някои райони.

Дъждовете са необичайни в ОАЕ, които са известни с горещия си пустинен климат и температури, които могат да скочат над 50 градуса по Целзий през лятото.

Учените обвиняват все по-честите екстремни метеорологични явления, като дъждовете в ОАЕ и Оман, на предизвиканото от човека глобално затопляне.