Авиокомпанията KLM съобщи в сряда, че е имало фатален инцидент на летище Схипхол в Амстердам, при който човек е загинал, след като е попаднал в работещ двигател на самолет, предава "Ройтерс".

Нидерландските медии съобщиха за инцидента по-рано в сряда. Обстоятелствата се разследват, се казва в изявление на авиокомпанията, която е част от Air France-KLM.

Нидерландската кралска военна полиция в изявление каза: "Този ​​следобед се случи инцидент на платформата Схипхол, където човек падна в работещ самолетен двигател и почина."

Летището също потвърди, че се е случил "ужасен инцидент" и че редица пътници и работници са станали свидетели на смъртния случай.

"Днес имаше ужасен инцидент, при който човек се озова в двигател на самолет. Мислите ни са за близките и сме дълбоко загрижени за пътниците и колегите, станали свидетели на това.

"Кралската военна полиция в момента провежда разследване", се казва в изявление на летището.

Разследващите казаха, че не могат да определят пола на жертвата и дали ужасяващата смърт е била злополука или самоубийство, след като тялото е било раздробено от турбините.

Службите за спешна помощ се втурнаха към самолета около 15:00 часа в сряда, когато той трябваше да излети. Двигателят работеше и пътниците и екипажът вече бяха на борда на самолета Embraer 190, когато се случи инцидентът.

Полет 1341 на KLM е бил на път от Амстердам за Дания, преди човекът да бъде убит.

Пътниците и екипажът описаха гъст черен дим, излизащ от двигателя, след като човекът беше засмукан в самолета.

Служител на летището каза на De Telegraaf, че инцидентът е станал по време на "отблъскване" - процедура, при която превозно средство избутва самолета назад от позицията му за паркиране, преди да излети.

Друг служител каза, че екипажът точно е бил езавършил инструкциите за безопасност, когато се чул "адски шум".

Пътниците и екипажът по-късно успяха да излязат от самолета и бяха поети от властите.

Загинал пътник и 30 ранени заради силна турбуленция на полет от Лондон до Сингапур

Загинал пътник и 30 ранени заради силна турбуленция на полет от Лондон до Сингапур

Самолетът е кацнал аварийно в Банкок