Десет души загинаха в Австралия, след като силни гръмотевични бури връхлетяха източната част на страната по време на коледните празници. Това съобщиха властите в сряда, предаде "Ройтерс".

Проливни дъждове и големи градушки удариха щатите Виктория, Нов Южен Уелс и Куинсланд на 25 и 26 декември. Силни ветрове отнесоха покриви и събориха дървета в някои от най-засегнатите райони. Повече от 90 000 домакинства все още са без ток.

Трима мъже загинаха, след като яхта с 11 души на борда се преобърна близо до остров Грийн по време на бурята.

Две жени са открити мъртви близо до град Гимпи в наводнени канали за дъждовна вода, съобщи полицията. Деветгодишно момиче е открито мъртво, след като е изчезнало в канализация за дъждовна вода в южната част на Бризбейн.

Властите предупредиха, че бързо прииждащите реки и потоци могат да наводнят къмпингите, които обикновено са силно посещавани през коледните и новогодишните празници.

Мъж е намерен мъртъв в къмпинг във Виктория след внезапно наводнение, съобщи още полицията. Смята се, че той е къмпингувал там с жена, която е открита мъртва във вторник.

Двама са загинали от паднали дървета.

Бурята дори е прекъснала бетонен електропровод, което е "доста значително и безпрецедентно", каза премиерът на Куинсланд Стивън Майлс.

Метеорологичното бюро на Австралия прогнозира още дъждове, въпреки че се очакваше подобрение на метеорологичните условия по-късно в сряда.

Все още обаче има риск от силни гръмотевични бури по цялото източно крайбрежие.

Докато Австралия се бори с дъжда на изток, няколко региона на запад се борят с пожари. Пожарникар доброволец е загинал, докато помагал за преодоляването на горски пожар.

Гореща вълна обхвана Австралия

Гореща вълна обхвана Австралия

Местните власти предупреждават за високи температури и риск от горски пожари