Димът от огромните горски пожари в Австралия се носи чак до Нова Зеландия, която е на 2000 км разстояние, като това води до мъгла и миризма на изгоряло във въздуха, съобщава Би Би Си.

Австралия се бори с кризата с горските пожари, породена от рекордните температури и месеци на суша.

Димът за първи път достигна Южния остров на Нова Зеландия на 31 декември, превръщайки небето в мъгливо жълто.

Оттогава известните ледници в южната част на страната изчезнаха в мъгла и дори Северния остров видя небето си да превръща в "мрачно".

Смъртта на най-малко 18 души е потвърдена досега от горските пожари, които изгориха огромни райони от няколко австралийски щата.

Няколко души все още липсват, а се очаква условията да се влошат през задаващия се уикенд.

"Никога не съм виждал нещо подобно като мъглата през последните 48 часа", изтъкна Артър Макбрайд от туроператорската компания Alpine Guides.

Туристическите полети до ледниците Тасман, Франц Йосиф и Фокс са популярен начин за любуване на зашеметяващата планинска природа на Нова Зеландия.

Но за последните дни посетителите са се сблъскали с гъста жълта мъгла, вместо с очаквания бял сняг и ярко синьо небе.

"Сряда следобед беше особено лош", уточни Макбрайд, допълвайки, че "и миризмата на дима от горските пожари все още е отчетлива".

През последните дни няколко пътувания на туристи е трябвало да бъдат отменени, уточни местен бизнесмен, занимаващ се с тази дейност.

Австралия и Нова Зеландия се намират на около 2000 км една от друга, като ги дели Тасманийско море.

Сателитни изображения показват точно как димът се придвижва през Тасманийско море от бреговете на Австралия, за да стигнат до Нова Зеландия.