Властите в Ню Йорк, Торонто и Отава във вторник предупредиха жителите за рисковете за здравето от въздуха, замърсен от дима от безпрецедентни горски пожари в началото на лятото в Източна Канада, предава Ройтерс.

Необичайно ранното и интензивно начало на сезона на горските пожари води Канада към най-лошата година, тъй като се прогнозира, че топлите и сухи условия ще продължат с месеци.

Пожари има в почти всичките 10 провинции и територии на Канада, като Квебек е най-засегнат от множество пожари, причинени от мълнии.

Държавният департамент за опазване на околната среда на Ню Йорк издаде здравни препоръки за някои окръзи, включително Ню Йорк, Бронкс и Куинс.

Щатът препоръчва на жителите да обмислят ограничаване на тежката физическа активност на открито, за да намалят риска от неблагоприятни последици за здравето.

Канадската столица Отава, която е в съседство с Квебек, е покрита със смог от вторник сутринта, с качество на въздуха в категория 10+, най-лошото ниво в индекса за здраве на качеството на въздуха на Environment Canada, което показва "много висок риск".

"Стълбовете дим от местните горски пожари, както и горските пожари в Квебек доведоха до влошено качество на въздуха", се казва в предупреждение за качеството на въздуха в Отава.

Въздухът над Торонто също беше замърсен и неблагоприятните условия може да се запазят през по-голямата част от тази седмица, съобщи правителствената метеорологична агенция.

Димът от горските пожари може да навреди на здравето дори при ниски концентрации и хората с белодробни или сърдечни заболявания, както и по-възрастните, децата и бременните жени са изложени на по-висок риск за здравето от дима от горските пожари, съобщиха екологичните власти.

Външният министър на Канада Мелани Джоли благодари във вторник на Съединените щати, Мексико, Южна Африка и Франция за изпращането на пожарникари на помощ.

Горските пожари са често срещани в западните провинции на Канада, но тази година пламъците се разгоряха бързо в Източна Канада, налагайки евакуация на жителите и изпращане на армията.

Около 3,3 милиона хектара вече са изгорели - около 13 пъти над средното за 10 години - и повече от 120 000 души са били поне временно принудени да напуснат домовете си.

"Искам да подчертая, че хората трябва да продължат да слушат местните власти как да останат в безопасност, включително на места като Отава, които са засегнати от дима от горски пожари", каза премиерът Джъстин Трюдо пред репортери в Отава.

Канада очаква още тежки месеци на горски пожари

Канада очаква още тежки месеци на горски пожари

Няколко провинции поискаха федерална помощ