Повече от 300 диви вида бозайници в Азия, Африка и Латинска Америка са на изчезване заради вълчия апетит на човечеството за дивечово месо. Това е показало първото в света подобно изследване, съобщава Агенция "Франс прес".

Изложените на риск видове варират от плъхове до носорози, включително мравояди и големи хищни котки.

Откритията, публикувани в списание за наука, са доказателство за световната криза за топлокръвните сухоземни бозайници, са заключили 15 топ учени.

"Сухоземните бозайници изпитват масивен колапс в размера на популацията си и географски обхват по целия свет", предупреждава проучването.

Този срив е част от по-голяма тенденция, известна като "масово изчезване". Само шест пъти на половин милиард години видовете на земята умират с повече от 1000 пъти повече от обичайното.

Освен че ги ядат, хората ограбват естествените хабитати на бозайниците чрез земеделие и урбанизация. Също така ги унищожават чрез замърсяване, заболявания и климатични промени.

Според Съюза за опазване на природата в Червения списък със застрашените видове една четвърт от подложени на оценка 4555 сухоземни бозайници са на път да бъдат унищожени.

За 301 от тези застрашени видове, ловуването от хората - основно за храна, но също за подсилване на здравето и мъжествеността, както и трофеи като рога и кожи - са основната заплаха.

Учените са установили, че колкото по-големи са животните, толкова по-голяма е опасността за тях.

Повече от 100 примати, включително горили и тъпоноси маймуни, както и десетки копитни животни - от говеда до антилопи, са изложени на риск от ловуване.

"Тези видове ще продължат да намаляват, освен ако не бъдат предприети огромни действия в световен мащаб за спасяването им", обясни един от авторите на проучването.