Измиране застрашава почти 20% от европейските видове птици, съобщи германската неправителствена природозащитна организация NABU въз основа на проучване на BirdLife International, информира ДПА.

Проучването посочва 110 от 544 вида, за които са събрани данни в Червения списък на BirdLife International, като още 166 вида показват упадък.

Най-изложени на риск са пойните птици, като чучулиги, сврачки и жълти овесарки, като упадъкът се дължи на загуба на местообитания и използване на селскостопански химикали.

Най-голямото измиране на животни след динозаврите

Най-голямото измиране на животни след динозаврите

Коалите, носорозите, пингвините са на път да изчезнат…

NABU отбеляза, че вътрешни видове, като бекаси, бързолетови и пъдпъдъци са прескочили категория и сега се разглеждат като застрашени в цяла Европа. Морските птици, включително кадифеният скутер, вече са застрашени в резултат на риболов и замърсяване на водите.

Разнообразието на живота на птиците в Европа продължава да бъде застрашено от селското стопанство и строителството, експлоатацията на морето, лошите горски практики, замърсяването и незаконното убиване на някои видове, каза ръководителят на NABU Лейф Милър.

Климатичните промени също засягат местообитанията на множество видове птици.

Някои видове се възстановяват. Земеродните рибарчета и червените хвърчилки са били премахнати от Червения списък, а редица видове хищници се възползват от целевите мерки за опазване.

Списъкът включва данни от 54 страни и региони, като хиляди експерти и доброволци допринасят за събирането на информацията.

Земята може да е в ранен етап на шестото масово измиране

Земята може да е в ранен етап на шестото масово измиране

Животните и растенията са застрашени