ПОСЛЕДНО:
Към западна Европа утре няма да има полети, съобщи Кичев. Ще може да се лети на юг и на изток от България, до някъде и в югозападна посока.
                                   Още...

Пети пореден ден голяма част от въздушното пространство над Европа е блокирано заради облака от вулканична пепел от Исландия.

Една по една обаче, страните от Стария континент започнаха да отварят летищата си. Въпреки това, като цяло, обстановката с въздушния трафик в небето над Европа остава усложнена.

От Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол обявиха, цитирани от АФП, че ще бъдат изпълнени около 30% от планираните полети в Европа. Това означава, че до края на деня ще бъдат реализирани общо между 8 000 и 9 000 от полетите вместо обичайните 28 000.

Към момента затворени остават летищата в: Белгия, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Латвия, Люксембург, Холандия, Великобритания.

Частично работят летищата в: Австрия, Италия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Швеция, Франция, Чехия, Дания, Финландия, Швейцария.

Работят тези в: България, Гърция, Литва, Португалия, Русия, Турция, Украйна и Испания.

У нас:
Летищата в Бургас и Пловдив бяха отворени в 10.00 часа местно време, за около 6 часа. За момента работи и летище София.

Справка на сайта на летището София обаче показва, че повечето от полетите тази сутрин са анулирани. Сред тях са тези за Мюнхен, Прага, Истанбул, Виена. Станчев добави, че летището има готовност да осигури походни легла за чакащите пътници.

По-рано днес стана ясно, че министрите на транспорта на страните от Европейския съюз ще проведат видеоконференция, на която да се обсъждат проблемите с въздушния трафик над Европа, съобщи БиБиСи.

Групата се ръководи от европейския комисар за транспорта Сийм Калас. Не можем просто да седим и да чакаме облакът да се разсее, заяви той.

От ЕК прогнозираха, че в рамките на днешния ден може да бъдат възстановени полетите в половината от европейското въздушно пространство.

Проблемите с авиотранспорта засегнаха близо 7 милиона пътници по целия свят. Загубите от блокираното небе над Стария континент се изчисляват на милиарди евро.

Точни суми не се споменават, но според данни на CNN, само компанията Finair губи дневно по 2,7 млн. долара. В тази връзка Европейската комисия обяви, че ще бъде създадена специална група за оценка на усложнената обстановка, породена от облака пепел.

В ефира на Нова Телевизия директорът на летище София Павел Станчев посочи, че за четирите дни на блокадата са били отменени общо 203 полета от и за столицата. Размерът на загубите за летище-София само от летищни такси е в размера на 250 000 евро, заяви той.

Създадена е организация БДЖ по международните направления да композират допълнителни вагони, така че да не остане нито един непревозен пътник по тези дестинации.
                             А. Цветков

Облакът от вулканична пепел вече се е изместил от територията на България, съобщи дежурният синоптик на НИМХ при БАН Анастасия Стойчева, цитирана от PRO.BG.

„Беглите остатъци над Северна България изчезнаха със смяната на посоката на вятъра и в момента се преместват на североизток към Западна Украйна", добави тя.

Стойчева изтъкна, че над различните части на Европа облакът е разположен на различна височина и не може да се определи къде са прашните частици. Според нея вече има места в Европа, където тези частици поради земното притегляне са се утаили на повърхността.

Има места в атмосферата обаче, където стават част от облака и падат под формата на валеж. При тези случаи може да очакваме на земята изменен дъжд с различно химично съдържание, каза още дежурният синоптик.

И европейските летища виновни за кризата с полетите?
                                    Още...

Министърът на транспорта Александър Цветков заяви, цитиран от БНР, че железопътният и сухопътният транспорт са алтернатива и могат да поемат всички желаещи. Той посочи, че е издал кризисни нареждания заради усложнената обстановка.

Създадена е организация БДЖ по международните направления да композират допълнителни вагони, така че да не остане нито един непревозен пътник по тези дестинации, категоричен бе министър Цветков.

По-късно през деня стана ясно, че БДЖ е в състояние да поеме увеличения пътникопоток към Централна и Западна Европа.

По разпореждане на министъра на транспорта Цветков ръководството на БДЖ е създало извънредна организация за превоз на пътниците. БДЖ ще използват всички налични спални вагони, с които разполагат. Те ще бъдат включвани към съставите на международните бързи влакове, а в случай на изчерпване на местата - ще се добавят и пътнически вагони.

Междувременно стана ясно, че изригващият вулкан в Исландия предизвиква нови силни тремори в околността. Стълбът от пепел обаче е спаднал до височина от около 2 км, съобщи исландската Метеорологична служба.