Органът за готовност и реагиране при извънредни ситуации в областта на здравеопазването (HERA) на Европейската комисия (ЕК) представи приоритетен списък с трите водещи групи заплахи за здравето, които изискват координиране на мерките на ниво ЕС в контекста на медицинските мерки. Бордът на HERA постигна съгласие относно списък, който включва три категории заплахи от животозастрашаващи или други сериозно вредни опасности за здравето, които имат потенциал за разпространение в държавите-членки: (1) патогени с висок пандемичен потенциал, (2) химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи, и (3) заплахи, произтичащи от резистентноста на антимикробни препарати, съобщи пресслужбата на ЕК.

Стела Кириакидис, комисар по здравеопазването и безопасността на храните, каза: "За първи път днес представяме основните заплахи за здравето, за които трябва да се подготвим и да работим, за да можем да им отговорим. Това е първата стъпка за гарантиране, че медицинските мерки за противодействие могат да бъдат предоставени и достъпни за всички държави членки бързо, когато е необходимо. HERA беше създадена като наша наблюдателна кула за бъдещи спешни случаи в здравеопазването и аз съм доволна, че сега този орган осезаемо започва да изпълнява тази мисия."

В съответствие с работния план на HERA за 2022 г., HERA, в сътрудничество със службите на ЕК, агенциите на ЕС и международни партньори и експерти, проведе това учение за приоритизиране, за да избере три заплахи за здравето със силно въздействие, за да осигури глобално съгласуване и тясно сътрудничество по отношение на глобалната здравна сигурност .

HERA представи трите категории сериозни трансгранични заплахи за здравето:

Патогени с висок пандемичен потенциал: това включва разглеждане на специфични групи вируси, които предизвикват безпокойство, като тук се взема предвид и зоонозният характер на повечето възникващи инфекциозни заболявания с големи последици. Тази категория включва главно респираторни РНК вирусни семейства;

Химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи: те могат да произтичат от случайно или умишлено изпускане на подобни вещества и субстанции, като се вземат предвид глобалното геополитическо напрежение, както и инциденти, причинени от индивидуални играчи. Тези заплахи са идентифицирани въз основа на тяхната вероятност да се появят и потенциалното им въздействие върху човешкото здраве;

Заплахи, произтичащи от антимикробна резистентност, които представляват един от най-големите рискове за човешкото здраве, като само антибактериалната резистентност причинява годишна оценка на над 1,2 милиона смъртни случая в световен мащаб.

Следващи стъпки

Идентифицирането на ключовите заплахи за нашата здравна сигурност стартира процеса за гарантиране на развитието, производствения капацитет и увеличаването на производството, доставката и потенциалното складиране на лекарствени продукти, диагностични средства, медицински изделия и лични предпазни средства, както и други медицински мерки за противодействие за осигуряване на тяхната наличност и достъпност при необходимост. Заедно с други служби на ЕК и агенции на ЕС, HERA ще гарантира, че инвестициите са непрекъснато насочени към опазване на общественото здраве и здравната сигурност по отношение на наличието на медицински мерки за противодействие.

Основна цел на HERA е да осигури разработването, производството, доставката и справедливото разпределение на ключови медицински мерки за противодействие, за да се отговори на всяка възможна празнина в тяхната наличност и достъпност. За тази цел HERA трябва да оцени потенциални сериозни трансгранични заплахи за здравето и да събере разузнавателна информация за постигането на тази цел, като следователно се изисква от HERA да идентифицира и приоритизира бъдещи заплахи за здравето, да идентифицира възможни пропуски по отношение на наличността и достъпността на съответните медицински мерки за противодействие, да ръководи бъдещи действия, свързани с изследванията и развитието на нови технологии, и да допринася за всяко друго подходящо действие.

HERA е ключов стълб на Европейския здравен съюз и основен актив за укрепване на реакцията и готовността на ЕС за спешни здравни ситуации. HERA беше създадена през септември 2021 г., за да замени ситуационните решения за управление и реагиране на пандемии с постоянна структура с подходящи инструменти и ресурси за предварително планиране на действията на ЕС в случай на извънредни здравни ситуации.

ЕК праща пожарникари в Португалия срещу горските пожари

ЕК праща пожарникари в Португалия срещу горските пожари

Мерки срещу бедствието