Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че вариантът на коронавируса, известен като "Мю", може да бъде причина за безпокойство, въпреки че все още няма данни, които да показват, че той ще задмине доминиращия щам "Делта", информира "Франс прес".

"Мю", който за първи път беше идентифициран в Колумбия през януари и е известен научно като B.1.621, беше класифициран по-рано този месец като "вариант, предизвикващ интерес" от Световната здравна организация (СЗО).

EMA, макар и фокусирана главно върху силно заразния вариант "Делта", "разглежда и други варианти, които може да се разпространяват, като "Ламбда" (идентифициран в Перу) и по-наскоро "Мю", отбеляза шефът на ваксинната стратегия в ЕМА Марко Кавалери по време на пресконференция.

Новият "Мю" достигна до Гърция

Новият "Мю" достигна до Гърция

Новият щам не се влияе от наличните ваксини

"Мю" е потенциално по-обезпокоителен заради потенциалното повишено имунно бягство, което може да покаже", изтъкна той.

Базираният в Амстердам регулатор, който проверява лекарствата за 27-членния ЕС, ще обсъди с разработчиците на ваксини ефективността на настоящите препарати при справянето с варианта "Мю", добави Кавалери.

"Трябва обаче да кажа, че все още нямаме данни, които да показват, че вариантът "Мю" се разпространява толкова много и дали ще има някакъв шанс да изпревари варианта "Делта" като доминиращ щам", поясни той.

Всички вируси, включително SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, мутират с течение на времето. Повечето мутации имат малък или никакъв ефект, но някои могат да повлияят на свойствата на вирусите, включително колко лесно се разпространяват, тежестта на заболяването, което причиняват, и тяхната резистентност към ваксини.

Понастоящем СЗО идентифицира четири обезпокоителни варианта на COVID-19, включително "Алфа", който присъства в 193 страни, и "Делта", присъстващ в 170 страни.

Ще бъдат наблюдавани пет варианта, включително "Мю".

След като беше открит в Колумбия, впоследствие "Мю" беше докладван в други южноамерикански страни и в Европа.

СЗО заяви, че разпространението му в световен мащаб е спаднало под 0,1% сред секвенираните случаи. В Колумбия обаче той е на 39 процента.