Европейският съюз изпрати два противопожарни самолета от Испания на португалския остров Мадейра в четвъртък, за да подпомогне усилията за потушаване на горски пожар, който бушува от осем дни, предава Ройтерс.

Пожарът, започнал на 14 август, е изпепелил близо 5000 хектара растителност, предимно в планински райони със стръмни склонове и труден достъп.

Португалия поиска помощ чрез механизма на ЕС за гражданска защита RescEU. Властите на ЕС предоставиха двата самолета Canadair и заявиха, че блокът е готов да разположи допълнителни ресурси, ако е необходимо. 

Ръководителят на регионалното правителство Мигел Албукерки каза, че самолетите ще се присъединят към гасенето на пожара в четвъртък следобед.

"Тези самолети, които изхвърлят 6000 литра вода, ще бъдат използвани само за укротяване на огъня в централната планинска верига. Те не могат да бъдат използвани в градски или селскостопански райони", каза той пред държавната телевизия RTP.

Пожарникари, подкрепени от десет превозни средства и хеликоптер, се борят с огъня в централната планинска верига и в Понта до Сол, на южното крайбрежие. И двата фронта са на високо място и далеч от жилищни райони.

Атлантическият остров Мадейра - автономен регион на Португалия с около 250 000 жители, който е популярна туристическа дестинация е обхванат от много високи температури, които заедно с традиционно силните ветрове на острова, увеличават риска от пожари.

Повишаването на глобалните температури поради изменението на климата доведе до по-чести горски пожари от Южна и Източна Европа до Северна Америка и части от Азия.

В Турция се борят с четири горски пожара

В Турция се борят с четири горски пожара

Един от тях е овладян, а друг частично