Евакуация бе наредена в три австралийски щата, тъй като поройните дъждове доведоха до големи наводнения, информира Би Би Си.

На места в страната са паднали валежи три пъти повече от средното октомврийско количество само за 24 часа. Най-малко 500 къщи са наводнени, един човек е загинал, а друг е в неизвестност, докато бедствието се разгръща.

Широко разпространените наводнения в цяла Австралия, предизвикани от метеорологичните условия на Ла Ниня, убиха повече от 20 души тази година.

Виктория, вторият по население щат в Австралия, беше най-силно засегнат тази седмица. На няколко общности е наредено да се евакуират, включително някои в столицата на щата Мелбърн.

Губернторът Даниел Андрюс каза, че броят на наводнените домове "абсолютно сигурен, че ще расте", като го нарече едно от най-лошите наводнения в щата от десетилетия. Това едва започна и ще бъде с нас известно време, добави той.

Наводненията заляха пътища, наложиха затваряне на училища и прекъснаха тока на 3000 домакинства и предприятия. През идните седмици се прогнозират още дъждове, което ще натовари вече набъбналите реки и наситената почва.

В Тасмания няколко реки причиниха наводнения, след като до 400 мм дъжд падна в някои райони за един ден. В Нов Южен Уелс бяха евакуирани 600 души.

Сидни е напът да подобри 164-годишен рекорд за проливни дъждове

Сидни е напът да подобри 164-годишен рекорд за проливни дъждове

Австралия се готви за нови наводнения