Бързият растеж на растителните алтернативи на животинските продукти може да означава, че Европа и Северна Америка ще достигнат "пик на месото" към 2025 г., в който момент консумацията на конвенционално месо ще започне да спада. Това се казва в доклад, цитиран от "Гардиън".

Проучването също така прогнозира, че месото на растителна основа ще съответства на нормалното месо по отношение на цената до 2023 г. и че девет от десет от любимите ястия на хората по света - от пица пеперони до суши - ще имат реалистични алтернативи до 2035 г.

В доклада на Boston Consulting Group (BCG) и Blue Horizon Corporation се казва, че е много вероятно алтернативните протеини да завладеят 11% от световния протеинов пазар до 2035 г., а 22%, ако бъде постигнат бърз технологичен и регулаторен напредък.

За първи път одобриха култивирано месо за консумация

За първи път одобриха култивирано месо за консумация

"Пилешките хапки", произведени от американската компания Eat Just, са одобрени

Все повече хора ядат алтернативи на месото и млечните продукти, тъй като нараства загрижеността за здравето, въздействието върху околната среда на добитъка и хуманното отношение към животните. В доклада се казва, че годишният пазар на алтернативни меса, яйца, млечни продукти и морски дарове е на път да достигне поне 290 млрд. долара до 2035 г.

"Най-поразителното е, че в развитите икономики ще достигнем пик през 2025 г. при някои сценарии", отбелязва Декър Уокър, ръководител на агробизнеса в BCG, като допълва: "Много се говори, че алтернативните протеини са футуристични и че на много хора не им допада концепцията за изкуствено месо. Но това, което повечето хора не осъзнават, е, че всъщност вече сме в момент, когато (традиционната) консумация на месо ще намалее за първи път в историята. Глобалните последици от преминаването към алтернативни протеини са значителни."

Ако алтернативните протеини нараснат до 11% от продажбите през следващите 15 години, докладът изчислява, че 1 млрд. тона емисии на въглероден диоксид (CO2) ще бъдат избегнати, земеделски земи, еквивалентни на територията на Великобритания, ще бъдат освободени от подпомагане на добитъка и 50 млрд. пилета по-малко ще бъдат отглеждани.

Вегетарианците са по-защитени от рак

Вегетарианците са по-защитени от рак

Ново изследване показва, че вегетарианците са защитени от повече видове рак

Уокър каза, че алтернативите на месото вече са убедителни в рецепти като спагети болонезе, където те са само малка част от общия вкусов профил. Необработените разфасовки месо ще бъдат последните, които имат реалистични алтернативи, посочва той и вметва "когато правите пържола, всичко трябва да е идеално".

От своя страна Роузи Уордъл, партньор в Synthesis Capital, която инвестира в алтернативни протеини, изтъква: "От това, което видяхме като инвеститори в този нововъзникващ сектор през последните шест години, смятам, че 11% алтернативни протеини до 2035 г. е консервативно число. Като се има предвид съвпадението на факторите, движещи инерцията в сектора, бих се обзаложила, че 22% е по-вероятният резултат до 2035 г."

Избягването на конвенционалните месни и млечни продукти е най-големият начин да се ограничи екологичното ви въздействие върху планетата според учените. Редовната консумация на месо наскоро беше свързана с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и пневмония.

Друг доклад от 2019 г. показа, че повечето "месо" няма да идва от заклани животни през 2040 г., докато директорът на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) заяви преди година, че пикът на месото се приближава в богатите страни. Във Великобритания заведенията за хранене в училищата и болниците наскоро обещаха да намалят месото, което сервират, с 20%, а коалиция от британски здравни професии поиска климатичен данък върху месото.

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Досега се обръщаше повече внимание на въглеродния диоксид

Новият доклад се основава на проучване в бранша и повече от 40 интервюта с експерти. В него се казва, че нарастващата загриженост от страна на потребителите и инвеститорите относно въздействието на месото води до търсене, което ще позволи на алтернативните протеинови продукти да са близки до вкуса, структурата и цената на животинските протеини, като само това ще доведе до увеличаване на пазарния дял от 2% днес до 11% през 2035 година.

Създаването на технологични подобрения за повишаване на ефективността би увеличило пазарния дял до 16% до тази дата. "Има технологии, които се справят с тези предизвикателства, но те не са на нивото на стабилност или усвояване, от което се нуждаете", подчертава Уокър и допълва: "Но не е нужно да се случват чудеса - това е просто по-бързо усвояване на технологии, които вече са в процес на подготовка."

Ако политиците въведат цени на CO2 и подпомогнат земеделските производители да преминат от животновъдство към алтернативни протеини, делът може да нарасне до 22%, се изтъква в доклада, давайки темп на растеж, който ще доведе до пик на месото в Европа и Северна Америка до 2025 г.

Докладът прогнозира, че две трети от алтернативните протеинови продукти през 2035 г. ще бъдат на растителна основа, една пета ще се произвеждат от микроби, както е Quorn (британски продукт, заместител на месото), а около 10% ще бъде месо, отглеждано в биореактори. Култивирано месо беше одобрено за продажба за първи път през ноември в Сингапур, въпреки че докладът казва, че такова месо ще остане по-скъпо от обикновеното месо до началото на 2030-те години.

1/3 от емисиите на парникови газове идват от храната

1/3 от емисиите на парникови газове идват от храната

Почистването на земеделска земя и обезлесяването, използване на торове, животновъдството и отпадъците