Гърция обяви, че налага забрана посетители да влизат в лагерите за мигранти в цялата страна в продължение на две седмици, за да ограничи разпространението на новия коронавирус, съобщават гръцките медии.

"Посещенията (в лагери) от лица и организации са отменени за най-малко 14 дни", заявиха от министерството на миграцията.

"Влизането ще бъде разрешено само за персонала и ще има задължителна проверка на температурата за новопристигащи", добавят от ведомството, като уточниха, че обитателите ще бъдат насърчени да ограничат движението си във и извън лагерите.

Гърция постепенно затяга ограниченията върху търговията и груповите събирания, след като броят на жертвите в южната ни съседка от новия коранавирус нарасна до четири през уикенда.

В мигрантските лагери в континенталната част на Гърция и по островите в близост до бреговете на Турция има десетки хиляди мигранти и бежанци, като почти всички лагери са пренаселени и претъпкани.

Министерството на миграцията посочи, че всички учебни и други дейности на закрито ще бъдат прекъснати за срока на забраната.

Здравни предупреждения ще се публикуват два пъти дневно на арабски, фарси, английски, френски, гръцки и други езици в зависимост от националността на обитателите на лагерите.

Вътрешните комунални зони ще бъдат дезинфекцирани всеки ден, както и дръжките на вратите.