Силна мълния предизвика два пожара на гръцкия остров Тасос в сряда, съобщaва "Ройтерс", като цитира изявление на пожарната. 

Припомняме, че това се случва ден, след като бяха овладени горски пожари на два други острова. Работата бе силно затруднена заради ветрове в района.

Повече от 30 пожарникари, подпомагани от 13 пожарни коли, един самолет и два хеликоптера, са участвали в потушаването на пламъците в северната част на Егейско море, на 306 км северно от Атина.

През деня се очакваха подкрепления от близкия град Кавала.

Горските пожари станаха по-чести и опустошителни в Гърция през последните години поради изменението на климата, твърдят учените. Това се отразява и на летния туризъм.

20 български огнеборци отиват на помощ в борбата с пожарите в Гърция

20 български огнеборци отиват на помощ в борбата с пожарите в Гърция

Те ще бъдат дислоцирани първоначално в Солун

Гръцката служба за гражданска защита предупреди, че през следващите дни се очакват бури с висока честота на светкавици и градушка. Централна и Северна Гърция ще бъдат най-засегнати.

Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди тази седмица за опасно лято с горски пожари след продължителна суша и необичайно силни за сезона пориви на вятъра.

Миналата година горски пожари убиха 20 души в северната част на страната и принудиха 19 000 души да напуснат остров Родос.

За ранно локализиране на пожарите държавата все повече използва дронове, които помагат за наблюдение на горски площи.

Около 240 пожарникари от редица държави, сред които България, Малта, Молдова и Румъния, ще подсилят противопожарните сили на Гърция от юли до септември, се казва в изявление на министерството на гражданската защита от вторник.

Гърция страда от суша през юни

Гърция страда от суша през юни

Сериозна липса на валежи