Германското правителство мълчи за разследването на експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Смята се, че САЩ стоят зад саботажа.

Тази гледна точка изрази пред кореспондент на ТАСС депутатът от Бундестага от "Алтернатива за Германия" и член на парламентарната комисия по енергетика и опазване на климата Щефен Котре. Той бе помолен да коментира появилата се наскоро в медиите информация, че следите в случая с експлозиите на "Северен поток" водят към Украйна.

"Не мога да си представя, че западните разузнавателни служби не знаят как е била извършена атаката срещу "Северен поток". Съюзници, вероятно САЩ, стоят зад това", заяви Котре.

Специалните служби на Швеция и Дания, според него, не искат да си сътрудничат със специалните служби на Германия.

"Германското правителство не иска да информира за напредъка на разследването на саботажа на "Северен поток", каза депутатът и дава пример с това, че корабът на германските военноморски сили пристигна на мястото на експлозиите. Той е пристигнал твърде късно и не е бил добре оборудван, така че "беше малко вероятно те да могат да разследват нещо", каза Котре.

Германски медии: Следите на взрива на "Северен поток" водят към Украйна

Германски медии: Следите на взрива на "Северен поток" водят към Украйна

Тази информация е била предоставена на германските издания от тайните служби.

Въпреки това за германското правителство, както смята депутатът, "е много удобно това, че руският газ вече не може да се доставя, поне не и в предписаните обеми".

Така, според Котре, в ущърб на Германия, потребителите трябва да се откажат от евтиния руски газ и вместо това да купуват скъп втечнен газ от САЩ. Доказателство за това е, че  Европейският съюз (ЕС) е преговарял със Съединените щати за закупуване на LNG и преди много години, още преди конфликта в Украйна. 

"Северен поток" ще бъде пуснат отново само когато в Германия се появи федерално правителство, което ще се грижи за германските интереси", заключава депутатът.

Припомняме, че на 25 август германските медии ZDF и Der Spiegel отново писаха, позовавайки се на свои източници, че следи от експлозията на газопровода "Северен поток" водят към Украйна.

Според германските следователи, лица свързани с Украйна, са могли да взривят тръбопровода с експлозиви, доставени на ветроходната яхта "Андромеда". Екипажът на яхтата е бил в Украйна преди и след експлозията в Балтийско море.

Тази информация е била предоставена на германските издания от тайните служби.

Разследването откри следи от експлозиви край "Северен поток"

Разследването откри следи от експлозиви край "Северен поток"

Tова става ясно от писмо до Съвета за сигурност на ООН от Германия, Швеция и Дания

През март New York Times и редица други издания съобщиха, че според американските разузнавателни агенции проукраинска групировка е извършила атаката на Северен поток.

След това канцлерът Олаф Шолц обсъди няколко пъти със съветници как германското правителство може да се справи с нарушителите.

Тогава по искане на Германия ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак отговори, че правителството на Украйна не е замесено в експлозията.

И двете линии на главния руски газопровод за Европа, "Северен поток", бяха прекъснати на три места едновременно през септември 2022 г.