Властите в Испания са потвъдили, че един човек е станал жертва на поройните дъждове, които наводниха пътища и прекъснаха железопътни и газопреносни мрежи, съобщават испанските медии.

Става дума за германски турист, който се е удавил на Балеарските острови и е приет в болница в критично състояние.

Заради проливните дъждове на голям риск са изложени Каталуния, а също и Орегон.

В Каталуния само за три часа са паднали 252 литра на квадратен метър, което е повече от половината валежи за една година.

Премиерът на Каталуния се е срещнал спешно с кметовете от региона и е обявил бедствено положение.

Призовал е за сформиране на доброволчески отряди, които да помогтнат при разчистването на затрупаните улици и разрушени къщи.

Органите на реда са спасили 37 души, включително и двама французи.

В засегнатите от пороите населени места има отнесени коли и стотици граждани, които са евакуирани от домовете си и са настанени временно в безопасни хотели.

Въпреки че са на сухо, проблемите продължават - дъждовете са придружавани от силни градове и градушка. Това е причината над 7 000 души в страната да останат без ток, а компанията доставчик да изнемогва, работейки по отстраняване на повредите.

Испанските власти призовават хората, които са останали по домовете си, да не слизат на долните етажи и в мазетата, а да останат по високите етажи. Причината - рискът от нови наводнения продължава да съществува и в 13 автономни региона на Испания все още е в сила тревогата за дъждове и бури.