Тримата главни християнски лидери в света отправиха безпрецедентен съвместен апел към членовете на своите църкви да "се вслушат в плача на Земята" и да подкрепят действия за спиране на последиците от климатичните промени, информира "Ройтерс".

В "Съвместно послание за защита на Сътворението" папа Франциск, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и православният вселенски патриарх Вартоломей помолиха християните да се молят световните лидери на Конференцията на ООН за климатичните промени (COP26) в Глазгоу през ноември да направят смел избор.

Проучване на ООН установява възможни необратими изменения на климата

Проучване на ООН установява възможни необратими изменения на климата

Сред тях са топенето на ледени шапки на планетата и повишено ниво на морета и океани

"Призоваваме всички, независимо от тяхното вярване или светоглед, да се опитат се вслушат в плача на земята и бедните хора, да разгледат внимателно поведението си и да обещаят значими жертви в името на Земята, която Бог ни е дал", се подчертава в посланието.

Франциск оглавява Римокатолическата църква, която има 1,3 млрд. членове, Вартоломей е духовен водач на около 220 млн. православни християни в света, а Уелби е старшият епископ на световното англиканско общество, което има около 85 млн. членове.

И тримата са много активни в областта на околната среда и са съгласни, че климатичните промени и глобалното затопляне поне частично са причинени от човешки дейности, като например използването на изкопаеми горива.

Меркел настоява за по-бързи действия за климата, докато жертвите от наводненията нарастват

Меркел настоява за по-бързи действия за климата, докато жертвите от наводненията нарастват

Жертвите от наводненията в Германия достигнаха 177 души

"Ние сме изправени пред сурово правосъдие: загубата на биологично разнообразие, деградацията на околната среда и климатичните промени са неизбежните последици от нашите действия, понеже алчно консумирахме повече от земните ресурси, отколкото планетата може да издържи", се изтъква още в посланието.

В него се предупреждава, че последните екстремни метеорологични събития, природни бедствия, наводнения, пожари, суши и повишаване на морското равнище са показали, че "климатичните промени са не само бъдещо предизвикателство, но и непосредствен и спешен въпрос на оцеляване".

Европа регистрира най-топлото си лято тази година, макар и само с малка разлика спрямо две предишни най-високи температури за юни-август, обявиха по-рано днес учени от Европейския съюз, а зелени групи призоваха конференцията COP26 да бъде отложена.

За европейците изменението на климата е най-сериозният проблем в света

За европейците изменението на климата е най-сериозният проблем в света

90% искат емисиите на парникови газове да бъдат сведени до минимум

Обикновено делегати от повече от 190 страни присъстват на годишните преговори, но с много страни, които се борят с COVID-19 и по-бедните страни, които изпитват затруднения с достъпа до ваксини, конференцията за климата трябва да се отложи, настоя Мрежата за действие по климата (CAN).

Епископите на Шотландия заявиха, че папа Франциск, който претърпя чревна операция през юли, ще участва в конференцията в Глазгоу, ако здравето му позволява.

Говорител на Уелби заяви, че ще присъства. Канцеларията на Вартоломей не е отговорила на имейл относно плановете му.

На 4 октомври Ватиканът ще бъде домакин на голяма среща на световни религиозни лидери и учени, които да заемат обща позиция преди конференцията в Глазгоу.

Наречена "Вяра и наука: към COP26" се организира от Великобритания и Италия. Тя ще събере около 40 лидери от големите световни религии и 10 учени.

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Климатичните промени и загубата на биоразнообразие са невидими заплахи за нашето бъдеще