Горски пожари бушуват в югозападна Франция, съобщава France 24. Унищожени са шестнадесет къщи, 6000 хектара земя са изгорени. От засегнатите от пожара региони са евакуирани около 6000 души.

Франция, подобно на останалата част от Европа, се бори с горещи вълни и суша, които предизвикаха множество горски пожари в целия континент през последните два месеца.

"Пожарът се разраства и вече се е разпространил в департамента Ланде", казаха в изявление местните власти на лозарския департамент Жиронд, като добавиха, че 500 пожарникари са мобилизирани.

Жиронда в югозападна Франция беше засегната през юли от два горски пожара, които унищожиха повече от 20 000 хектара гора и доведоха до евакуацията на почти 40 000 души.

Пожари бушуват и в други части на страната. В южните департаменти Лозер и Аверон, където вече са изгорели близо 600 хектара и където министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин трябва да отиде по-късно през деня.

Друг пожар гори в департамента Мен и Лоара в Западна Франция, където са изпепелени 650 хектара, а 500 са застрашени, според местните власти.

Във Франция регистрираха рекорден брой изгорели площи

Във Франция регистрираха рекорден брой изгорели площи

От началото на годината са изгорели 47 000 хектара