Милиони хора в западната канадска провинция Британска Колумбия са в опасност поради влошеното качеството на въздуха, причинено от множеството горски пожари в страната, предаде "Ройтерс".

Небето там е изпълнено с пушек, а слънцето е придобило оранжев оттенък поради завесата отдим над местността. В градовете Келоуна и Камлупс индексът на качеството на въздуха (AQI) беше над 350, "опасно" ниво, според информационната платформа за качеството на въздуха в реално време IQAir. AQI измерва основните замърсители, включително праховите частици, произведени от пожари.

За сравнение, Лахор в Пакистан беше най-замърсеният голям град в света през 2022 г. със среден AQI от 97.

Димът от горски пожари е сезонно явление за Британска Колумбия, но броят на пожарите и количеството изгорена земя нарастват заплашително. Пушекът се е увеличил до притеснителни количества, което увеличава опасенията относно въздействието върху човешкото здраве.

Службата за прогнозиране BlueSky Canada съобщи, че почти цялата провинция е покрита с дим, като най-високите концентрации са в южния вътрешен регион, където пожарите принудиха около 35 000 души да се евакуират през последните четири дни.

Почти цялото население на канадския град Йелоунайф е евакуирано заради пожара

Почти цялото население на канадския град Йелоунайф е евакуирано заради пожара

Пожарът превърна столицата на северозападните територии на Канада в призрачен град

Джалена Бенет, специалист от BlueSky Canada коментира, че това не се случва всяка година и припомни, че последният път, когато димът от горски пожари е бил толкова широко разпространен е бил през 2018 г.

Огромни пожари близо Келоуна и около езерото Шусуап са унищожили неизвестен брой домове и са принудили федералното правителство да извика армията на помощ за справяне с тях.

Environment Canada издаде препоръки за качеството на въздуха за по-голямата част от южната половина на Британска Колумбия, включително Метро Ванкувър. На места димът закри планините и затъмни слънчевата светлина.

"Пепел пада от небето, гърлото ме сърби, очите ме сърбят", каза Мари-Ив Ервийо, 31, гражданка на Ревелстоук, на около 550 км североизточно от Ванкувър. "Не знаем дългосрочните ефекти от вдишването на толкова много дим всяко лято."

Възрастните, бременните жени, децата и хората с респираторни заболявания като астма са изложени на най-голям риск от вдишване на дим, според правителството. Оттам призова хората да ограничат физическата активност на открито.

Очаква се през следващите дни да има по-хладно време и малко дъжд. Това би помогнало на пожарникарите да се борят с пожарите и да осигурят временно облекчение от дима. Отлагането ще бъде краткотрайно, посочи Боби Секон, метеоролог от Канада. "Ще се борим с дима през септември заради горските пожари", добави той.

Димът от горските пожари в Канада трови над 100 милиона американци

Димът от горските пожари в Канада трови над 100 милиона американци

Предупреждения за опасен въздух бяха издадени за голяма част от САЩ