Екологичната организация "Грийнпийс" в Япония предупреди, че нивата на радиация все още са високи в населено място, което правителството се готви да обяви за безопасно шест години след най-лошото ядрено бедствие в страната. Властите планират да разрешат на 6000 жители на населеното място да се върнат, съобщава ДПА.

Правителството на премиера Шиндзо Абе планира да разреши на жителите в голяма част от град Итате в Североизточна Япония да се върнат вкъщи в края на март - шест години след бедствието в атомната централа "Фукушима" през март 2011 година.

Въпреки това изследване на "Грийнпийс" показва, че нивата на радиация в неговите гори са сравними с настоящите нива в 30-километровата забранена зона в Чернобил, Украйна. Това е зона, която официално остава затворена за обитаване от бедствието през 1986 г., твърди групата.

Един месец след ядрената авария във Фукушима, Токио нареди евакуация за Итате, намиращ се на северозапад от атомната централа. Населеното място не е от забранената зона, установена след ядрената авария, причинена от мощно земетресение и последвало цунами.

Двойното природно бедствие отне живота на около 18 500 души в Североизточна Япония.

Около 83 000 жители на префектура Фукушима нямаха възможност да се върнат по домовете си заради замърсяването с радиация близо до централата, според местните власти. Много от тях не искат да го направят, дори ако евакуацията бъде отменена.

През септември 2015 г. правителството обяви, че град Нараха - южно от централата, е безопасен и неговите 7300 жители могат да се върнат. Оттогава обаче само 10 % от тях са възстановили живота си в града, който беше от забранената зона.

В изявлението на "Грийнпийс" се казва, че нивата на радиация в Итате са доста над дългосрочните правителствени цели за живот и представляват дългосрочен риск за жителите, които се завърнат.

Официални лица от града не са открити за коментар.

Специалист по радиация от "Грийнпийс" в Белгия коментира, че правителството на Абе се опитва да създаде фалшива реалност, че 6 години след началото на инцидента във Фукушима, животът се връща към нормалния си ход. Той е категоричен, че в реалния свят на днешния ден и за следващите десетилетия, няма и няма да има нищи нормално относно аварийната радиационна обстановка в Итате.