Хакери, откраднали документи от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), са публикували някои от тях онлайн и са ги "манипулирали" в опит да увредят общественото доверие във ваксините срещу коронавируса.

ЕАЛ обяви през декември, че е била обект на голяма хакерска атака, която е получила нелегален достъп до информация, свързана с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Базираната в Амстердам ЕАЛ уточни, че продължаващите разследвания показвали, че някои от документите, до които е получен незаконен достъп, свързани с COVID-19 лекарства и ваксини, са изтекли в интернет.

Държави от ЕС се оплакват от бавно разпространение на коронавирус ваксини

Държави от ЕС се оплакват от бавно разпространение на коронавирус ваксини

Например България очаква да получи само 60 000 дози от Pfizer през януари, пропорционално много по-малко от Германия

Те включват поверителни вътрешни имейли от ноември, "свързани с процесите за оценка на COVID-19 ваксините", се казва в изявление на агенцията, цитирано от "Франс прес".

"Част от кореспонденцията е била манипулирана от извършителите преди публикуването по начин, който може да подкопае доверието във ваксините", се добавя в изявлението.

Холандската обществена телевизия NOS съобщи, че е прегледала документи, публикувани онлайн, които изглежда показват, че EАЛ е била изправена пред силен натиск от Европейската комисия да одобри ваксините възможно най-скоро.

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

"Медицинско изискване, доказва ваксиниране", трябва да се ваксинира "бързо и масово"

Но NOS уточнява, че EАЛ не е потвърдила дали тези пасажи, публикувани в руски интернет форум, са автентични.

Телевизията цитира неназован източник, който казва, че зад хакерската атака стои "чуждестранна разузнавателна служба". Германските медии съобщиха за подобни заключения.

EАЛ заяви, че е била в "постоянен диалог" с Европейската комисия и че въпреки неотложността на одобряването на ваксините, "в ЕС винаги е имало консенсус да не се правят компромиси с висококачествените стандарти", които тя използва.

В момента холандската полиция разследва хакерската атака заедно с ЕАЛ.