Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) изтегли своя резидент в Сърбия поради неврологични симптоми, които се считат за проява на "синдрома от Хавана". Това разкри в. "Уолстрийт джърнъл".

Инцидентът е един от последните случаи, при които американски служители в чужбина се оплакват от здравословни проблеми. "През последните 90 дни имаше няколко други случая на подобни симптоми", каза Джеймс Джордано, професор по неврология в университета Джорджтаун. 

Daily Mail: Забавили са пътуването на Камала Харис до Виетнам заради хавански синдром в Ханой

Daily Mail: Забавили са пътуването на Камала Харис до Виетнам заради хавански синдром в Ханой

Самата Камала Харис е добре...

Той добави, че информациите за тези случаи се считат за надеждни, тъй като съдържат "проверени здравни показатели" и са регистрирани както в САЩ, така и в чужбина.

През август 2021 г. друг "аномален здравен инцидент" може да е засегнал двама служители на правителството на САЩ в Ханой, според посолството на САЩ във Виетнам. Този епизод предизвика забавяне при заминаването на вицепрезидента на САЩ Камала Харис от Сингапур във Виетнам.

"Хаванският синдром" е поредица от неврологични симптоми, включително замаяност, гадене, главоболие и проблеми със слуха, които бяха наблюдавани през ноември 2016 г. при някои служители на посолствата на Канада и САЩ в Хавана и техните семейства. Американските власти обвиниха Хавана за целенасочена атака срещу нейните дипломати с помощта на звукови оръжия.