Излитането на самолета на вицепрезидента на САЩ Камала Харис от Сингапур за Виетнам е било забавено повече от три часа заради случай на т. нар. "хавански синдром" във Виетнам, съобщава в. Daily Mail.

Вечерта на 23 август, за когато беше планирано отпътуването на Харис, нейният екип е получил съобщение от посолството на САЩ в Ханой, че е регистриран случай със симптоми, типични за хаванския синдром. След известно забавяне обаче е взето решение вицепрезидентът да продължи обиколката си в Югоизточна Азия.

Камала Харис заминава за Виетнам и Сингапур, възстановява глобални партньорства

Камала Харис заминава за Виетнам и Сингапур, възстановява глобални партньорства

САЩ градят съюз срещу Китай

От посолството не съобщават подробности, а от офиса на Камала Харис са заявили само, че самата тя се чувства добре и не са коментирали самото наличие на хаванския синдром.

Той се характеризира с главоболие, световъртеж, нарушения в паметта и други физиологични прояви.

На 18 август двама американски служители в Германия потърсиха медицинска помощ със симптоми на този синдром. Подобни инциденти са регистрирани и с американски служители други европейски страни.

Хаванският синдром беше установен за първи път през 2016 г. сред американските дипломати в Куба, Тогава заболяха близо 25 души от персонала на американското посолството, което е и причината съставът на дипломатическата мисия да бъде намален

Канада също съкрати служителите на посолството си в Куба, след като поне при 14 от нейните граждани се проявиха подобни симптоми.

След това беше съобщено за подобни случаи в Китай, Русия, наскоро и в Австрия. Появи се информация за непотвърдени случаи в Полша, Тайван, Грузия и дори Вашингтон. Предполага се, че симптомите са породени от въздействие на радиочестотно излъчване, например микровълново.

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

Не посочват виновни, но споменават Русия, с изследвания преди повече от 50 години на СССР