Иран регистрира вчера нов рекорден брой на заразените с коронавирус за 24 часа, предаде ДПА.

От вчерашните данни става ясно, че в Иран са регистрирани 37 189 нови случая на заразяване с вируса. Предходният рекорд за 24 часа бе регистриран в петък - 34 951.

Новите смъртни случаи са 411.

Предполага се, че увеличаването на броя на заразените и на смъртните случаи се дължи на разпространението на новия вариант Делта на коронавируса.

Ръководителят на оперативния щаб за вируса в Техеран Алиреза Зали също така предупреди за "много бързите темпове" на хоспитализациите на COVID-19 пациенти в столицата.

Иран пак счупи рекорда си за заразени с COVID-19

Иран пак счупи рекорда си за заразени с COVID-19

Близо 35 000 заразени през последното денонощие

Той уточни, че Техеран, който е с население от над 8 млн. души, е прехвърлил 9 700 заразени дневно вчера и предупреди за още по-голям брой, предаде държавната агенция ИРНА.

В момента повече от половината от 448-те окръга на Иран са с код "червено" - най-високото ниво на риск в страната.

Иран възложи надеждите си на ваксинацията да помогне със здравната криза, но неговата имунизационна кампания от началото на февруари напредна по-бавно, отколкото планираха властите.

Над 8,4 млн. души са получили първа доза, а 2,4 млн. са получили необходимите две игли, уточни здравното министерство.

Иранските власти забраниха влизането в страната на лица пристигащи от дванадесет държави и територии, в които се разпространяват мутации на коронавируса.

Забраната на Иранският национален съвет за борба с коронавируса се отнася за Ботсвана, Бразилия, Есватини, Индия, Осута, Малави, Мозамбик, Непал, Южна Африка, Уругвай, Замбия и Зимбабве.

Целта на мерките е да попречат на разпространението на установените в тези държави мутации на коронавируса.