Украинският боинг, който се разби край Техеран на 8 януари, е бил свален с две ракети земя-въздух с малък радиус на действие.

Това се казва в официално съобщение на Организацията за гражданска авиация на Иран, съобщи Bloomberg.

Според доклада на експертите, ракетите са били Tor-M1.

Самолетът е излетял от Техеран в 6:12 ч. сутринта местно време. Връзката между екипажа и диспечерите е прекъснала когато самолетът е бил на височина 8 100 фута, се казва още в отчета. Той е изчезнал от екраните за вторично наблюдение в 6:15 ч., а от главните системи за наблюдение - в 6:18 ч.

Иран дава информацията от черните кутии на катастрофиралия Boeing на Украйна

Иран дава информацията от черните кутии на катастрофиралия Boeing на Украйна

В отговор на искане от украинското правителство

Първоначално Иран отричаше, че самолетът е свален и твърдеше, че става дума за техническа повреда. Впоследствие обаче снимки и видеоматериали показаха недвусмислено, че става дума за попадение на ракета и Техеран призна.

Иранските експерти отбелязват, че "черните кутии" са едни от най-модерните в света за своя клас и Иран не разполага с технология за тяхното дешифриране. Същевременно френските и американските агенции по разследване на авиационни произшествия отказаха да предоставят на Иран оборудване за това.

При катастрофата загинаха всички 176 души на борда. Сред тях са 11 украинци - двама пътници и 8-членният екипаж, както и 82-ма ирански граждани, 63-ма канадци, 10 шведи, четирима афганистанци и трима германци.

Експерти от IGTDS: Украинският Боинг е свален с ракета, Иран крие истината

Експерти от IGTDS: Украинският Боинг е свален с ракета, Иран крие истината

Анализирани са снимки, видео…