Италианските власти затегнаха действащите в страната ограничения, които бяха въведени поради пандемията на коронавируса. Съответният указ е подписан от италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанца, съобщи АНСА.

Затягане на санитарните и епидемиологичните мерки ще има в Ломбардия и Пиемонт, по-специално в градовете Милано и Торино, които се намират в северната част на страната. От понеделник, 1 март, и двата региона ще бъдат маркирани като "оранжеви" в класификацията на рисковите зони. Регионът Марке, разположен в централната част на страната, ще попадне в същата категория. Освен това регионите Молизе и Базиликата (съответно център и юг на страната) ще бъдат определени като "червени" зони.

Сред посочените мерки са затварянето на барове и ресторанти, както и ограниченията за движение на граждани, включително забрана за напускане на градове. В регионите, които са определени като "червени", училищата ще бъдат прехвърлени към онлайн обучение.

Агенцията отбелязва, че увеличаването на инфекцията с нови щамове на COVID-19 е причина за затягане на антиепидемиологичните мерки в страната. На фона на решението на властите в големите градове има масови събирания на хора по централните площади и улици.

Кметът на Бреша дори беше принуден да въведе забрана за уикенда за масовите събирания по площадите.