Издирването на изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines е било разширено в нов район, след неуспешното продължително издирване в основната зона, пише "Гардиън".

Снимка 354053

Източник: Правителство на Малайзия

Издирването на MH370 ще навлезе в последната си фаза тази седмица, повече от четири години след като самолетът изчезна на път от Куала Лумпур за Пекин.

Издирващите екипи досега не успяха да открият самолета, въпреки изчерпването на "приоритетния район" от 25 хил. кв. км, който беше определен от австралийските експерти като най-вероятното място, където е потънала машината след падането си в океана.

Американски кораб, издирващ самолета MH370, мистериозно изчезна за три дни

Американски кораб, издирващ самолета MH370, мистериозно изчезна за три дни

Корабът Seabed Constructor започна издирването на 22 януари

Обновеното търсене, проведено от американската компания Ocean Infinity, обхвана 80 000 кв. км в Индийския океан от януари насам. Австралийското бюро за безопасност на транспорта преди това издирваше MH370 в продължение на 3 години, но операцията беше прекратена през януари 2017 г., след като беше неуспешна.

В доклад от декември 2016 г. Австралийското бюро за безопасност на транспорта и Австралийската научноизследователска агенция CSIRO обявиха район от 25 хил. кв. километра северно от първоначалната област на издирване, което трябваше да е следващият издирван район. Това се основаваше на намирането на отломки от MH370 на източното крайбрежие на Африка, което доведе до нов анализ на океанските течения.

Малайзия, Австралия и Китай прекратиха подводното издирване на MH370

Малайзия, Австралия и Китай прекратиха подводното издирване на MH370

Издирваше се в южната част на Индийския океан

Въпреки това на 3 април издирващите са приключили със сканирането на приоритетния район, известен като район 1, като не откриха нищо. Претърсващият кораб Seabed Constructor е продължил да се движи на север.

Доклад от 17 април разкри, че първото разширение на север, район 2, е било завършено без резултати, и че ново разширение - район 4 - е бил добавен в издирването.

Снимка 354054

Източник: Правителство на Малайзия

Съгласно договора си с малайзийското правителство Ocean Infinity имат 90 дни - без да се включват спиранията за почивка - да намерят самолета. На компанията ще ѝ бъде платено, само ако открие самолета, като цената ще се увеличи, колкото по-дълго продължи операцията.

Полет MH370 изчезна през март 2014 г., като радиовръзката с него се загуби 40 минути след излитането му от Малайзия до Китай. Военни радари и сателитни данни показаха, че самолетът внезапно е завил и е летял на юг към Индийския океан, разбивайки се, при което загинаха всички 239 души екипаж и пътници.