Израел достигна нов връх на заразените с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, въпреки че вече почти две седмици цялата страна е под блокада, съобщава ДПА.

Министерството на здравеопазването на Израел уточни, че 8 919 заразени с COVID-19 са регистрирани през последните 24 часа.

Късно снощи правителството гласува за удължаване на карантината с още три дни до 14 октомври.

Пореден протест в Израел, въпреки забраните за демонстрации

Пореден протест в Израел, въпреки забраните за демонстрации

Демонстрациите се проведоха около Кнесета (парламента), докато депутатите гласуваха именно предложенията

То също така одобри глоба в размер на 500 шекела (150 долара) за всеки, хванат в чужда сука, временна конструкция, издигната на открито за отпразнуване на еврейския празник Сукот или Празника на шатрите.

Празникът започва в петък и продължава една седмица. Евреите традиционно ядат храната си, а мнозина спят и във временните си постройки, издигнати в градини, на балкони и покриви.

В понеделник, когато евреите отбелязваха Деня на изкуплението, или Йом Кипур, бяха проведени масови молитвени събирания срещу блокадата.

Коронавирус: Израел изпревари САЩ по смъртност на глава от населението

Коронавирус: Израел изпревари САЩ по смъртност на глава от населението

Няма да отменят скоро втората национална блокада

Правителството също така наложи строги ограничения на протестите, което ще ограничи демонстрантите до радиус от 1 километър около домовете им и ще ги ограничи до групи от 20 души.

Съгласно правилата на блокадата, на израелците не е позволено да се движат извън радиус от 1 километър от домовете си, като се изключи списък с изключения, които до този момент включваха протести.

Решението е спорно в светлината на редовните протести срещу премиера Бенямин Нетаняху, като главният се провеждаше пред резиденцията на премиера в Йерусалим всяка събота вечер, привличайки хиляди хора.

Израел с още по-строга блокада

Израел с още по-строга блокада

Не може да се овладее скокът на заболели

Медиите съобщиха, че стотици са протестирали в Тел Авив снощи срещу ограниченията, които влязоха от сила от днес.

Полицията арестува четирима протестиращи, които според униформените са "предизвикали смущения, нападнали са полицаи и са хвърляли предмети по тях".