Министърът на здравеопазването на Израел Юли Еделщайн заяви, че "няма начин" втората национална блокада в страната заради коронавируса да бъде отменена след планираните три седмици, информира АФП.

Израел съобщава за 3 926 нови заразени с COVID-19

Израел съобщава за 3 926 нови заразени с COVID-19

Тел Авив се бори с пандемията

"Няма начин до 10 дни да отменим всички ограничения и да кажем, че всичко е приключило, всичко е наред", коментира той пред обществената медия Kan.

Израел наложи втора блокада на 18 септември след скок на случаите. По план блокадата трябваше да остане в сила до 10 октомври.

В петък мерките бяха допълнително затегнати, след като първите осем дни не бяха достатъчни да се намали най-високото ниво на заразени на глава от населението в света.

Властите затвориха училищата, повечето работни места, пазарите и религиозните храмове, а също така забраниха културните събития.

Израел с още по-строга блокада

Израел с още по-строга блокада

Не може да се овладее скокът на заболели

Парламентът ще дебатира правила за ограничаване на демонстрациите заради продължаващите протести срещу управлението на премиера Бенямин Нетаняху.

В събота вечерта Нетаняху призна "грешките" с отварянето на училищата и икономиката след първата блокада по-рано тази година.

"Може да има някои промени за добро, но този път като част от процеса на учене от това, което се случи през април, ние ще излизаме от блокадата постепенно, отговорно. Отварянето на икономиката и на живота ни ще бъде постепенно и бавно", обясни Еделщайн.

Израел пак наложи пълна национална блокада заради COVID-19

Израел пак наложи пълна национална блокада заради COVID-19

Много лекари и икономисти са против блокадата

В Израел са регистрирани повече от 233 000 заразени и 1057 починали.

Според военното разузнаване Израел не само отчита най-много случаи на коронавирус на глава от населението седмично в света, но и ежедневната смъртност на глава от населението е по-висока от най-тежко засегнатата държава САЩ. В еврейската държава е 3,5 на 1 милион души, докато в САЩ е 2,2 на милион.