Кризата с авариите на отоплителните системи в редица градове в близост до Москва се разраства. Проблемът е достигнал дори до стратегическия команден център на ракетните войски, разкри руският телеграмен канал ВЧК-ОГПУ, позовавайки се на свои източници.

"Смущенията в отоплението достигнаха Балашиха, като местните власти се оплакват от прекъсвания на електрозахранването и токови удари, които са довели до спиране на работата на газовите котли в котелните. Жителите на Балашиха са започнали да мръзнат. Вчера ред на мръзненето дойде и до проспериращата Рубльовка, няколко ЖК и села в района на Ромашково седяха без светлина и отопление в продължение на 8 часа", - се посочва в съобщението.

Според телеграмния канал "високопоставени и заможни жители" на елитното направление Рубльовка са се обадили на всички началници на Московска област и са постигнали възобновяване на топлоподаването. Междувременно военните обекти в региона също са останали без отопление.

Солнечногорск половината град е без отопление, а семействата на военните специални части мръзнат. Тимоново и база Солнечногорск 7 също мръзнат, това е военен град, който се обслужва от командния пункт, така наречения "Квадрат", тук денонощно дежури разчетът на Системата за предупреждение за ракетно нападение, тук постъпва цялата информация от наземните и космическите ешелони на ПВО и тук се изпълнява решението за ответен ядрен удар", - пише ВЧК-ОГПУ.

Както УНИАН писа, части от град Подолск в Московска област вече няколко дни живеят без отопление при ниски температури. Местните власти са въвели режим на извънредна ситуация на местно ниво. Жителите на микрорайона са били снабдявани с топлина от котелното на Климовския патронен завод, а там, както се твърди, поради "токов удар" в топлопреносната мрежа е имало хидравличен удар, който е предизвикал изтичане на вода на няколко места.

Почти 150 хил. души са останали без отопление. Хората се оплакаха, че мръзнат, и разпалиха огньове на улицата.

Подобна ситуация се случи и в град Железногорск в Курска област. Но тъй като градът се намира сравнително близо до границата с Украйна, властите там обвиниха украинската армия за прекъсването на отоплението.