Настоящите политики по отношение на климатичните промени на Китай, Русия и Канада ще тласнат света над катастрофалните 5 градуса по Целзий затопляне. Това показва проучване, което класира целите, поставени относно климатичните промени в различни страни, пише британският в. "Гардиън".

САЩ и Австралия са само малко след тях, като и двете тласкат увеличението на глобалната температура опасно над 4 градуса над прединдустриалните нива, се посочва в доклада, докато дори Европейският съюз, който обикновено се смята за лидер по отношение на мерките срещу климатичните промени, е на път към повече от два пъти над 1,5 градуса, които учените посочват, че са умерено безопасно равнище на затопляне.

Най-големите икономики в света много далеч от изоставянето на изкопаемите горива

Най-големите икономики в света много далеч от изоставянето на изкопаемите горива

Противно на задаващите се тежки дни за всичко живо на планетата, правителствата засилват подкрепата си за изкопаемите горива

Проучването, публикувано в сп. Nature Communications, оценява връзката между амбицията на всяка страна да намали емисиите и повишаването на температурите, което би станало, ако светът следва техния пример.

Целта на доклада е да информира преговарящите за климата, след като те започнаха двугодишен процес на увеличаване на ангажиментите по отношение на климата, които понастоящем са много далеч от целта от 1,5 до 2 градуса увеличение на глобалната температура, поставена преди три години в Парижкото споразумение за климата.

Сред големите икономики проучването показва, че Индия води "парада" с цел, която се отклонява само леко от целта от 2 градуса. По-слабо развитите страни обикновено са по-амбициозни, отчасти защото имат по-малко заводи, електроцентрали и автомобили, което означава, че имат по-ниски емисии.

Жегите могат да унищожат плодовитостта на мъжките индивиди в природата

Жегите могат да унищожат плодовитостта на мъжките индивиди в природата

Пореден неочакван удар за житието и битието от дейността на хората

В другата страна на спектъра са индустриалният гигант Китай и големите износители на енергоносители, които не правят почти нищо за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид. Сред тях са Саудитска Арабия (петрол), Русия (газ) и Канада, която добива голямо количество мръсен петрол от катранени пясъци. Лобистките групи на изкопаемите горива в тези страни са толкова мощни, че ангажиментите на правителствата относно климата са много слаби, поставяйки света на пътя към повече от 5 градуса затопляне до края на века.

Съвсем малко по-добре са групата държави, които тласкат планетата към затопляне от над 4 градуса. Сред тях са САЩ, които имат огромни емисии от енергетиката, индустрията и селското стопанство, донякъде компенсирани от обещания за скромни съкращения и повече възобновяеми източници на енергия. Австралия, която остава силно зависима от износа на въглища, също е в тази категория.

Богатите общества в Европа са малко по-добре - до голяма степен защото емисиите се изчисляват по-скоро от източника на производство вместо от точката на консумацията, но авторите на доклада твърдят, че действията им изостават от обещанията им да дадат положителен пример.