Китайски учени смятат, че разпространението на COVID-19 в САЩ може би е започнало още през септември 2019 г. или по-рано, отколкото в Китай. Данните от изследването са публикувани на портала ChinaXiv.

Експерти, използващи математически модел, анализираха възможната дата за началото на разпространението на COVID-19 в САЩ и Китай, използвайки данни за броя на потвърдените случаи на инфекция.

Китай доставя 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 до края на годината

Китай доставя 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 до края на годината

100 милиона дози ваксини ще бъдат дарение

"Въз основа на анализа на данни от 12 региона на Съединените щати, избрани да определят датата на първата инфекция, станало ясно, че с 50 % шанс е първото заразяване да се случило между август и октомври 2019 г. Това е по-рано от официално обявената дата на първия потвърден случай в САЩ - 20 януари 2020 г. ", се казва в публикацията.

Според учените с голяма степен на вероятност коронавирусът може да е започнал да се разпространява в Щатите е било още през септември 2019 г.

Китай ваксинира напълно над 1 млрд. души

Китай ваксинира напълно над 1 млрд. души

Това е над 70% от цялото население на страната

По-рано американското разузнаване заяви, че COVID-19 не е разработен като биологично оръжие. В документ, публикуван от Националната агенция за разузнаване на САЩ, повечето агенции в САЩ също смятат, че коронавирусът "вероятно не е генетично модифициран".