Година на екстремни метеорологични събития и увеличаващи се доказателства за глобалното затопляне са катапултирали критичното положение с климата на челно място в списъка с проблеми, които тревожат световния елит, пише британското издание "Гардиън".

Ежегодният доклад за рисковете на Световния икономически форум стига до заключение, че за първи път в своята 15-годишна история околната среда заема първите пет места в списъка с тревоги, които вероятно ще окажат голямо въздействие през следващото десетилетие.

Борге Бренде, президент на Световния икономически форум, коментира: "Политическият пейзаж е поляризиран, морското равнище се покачва и пожарите заради климата бушуват. Това е годината, в която световните лидери трябва да работят с всички сектори на обществото, за да се поправят и да дадат нов живот на нашите системи за сътрудничество, не само за краткосрочна изгода, но и за справяне с нашите дълбоко вкоренени рискове."

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Горските пожари в Австралия са предвестник за бъдещето на планетата

Ако температурите бъдат оставени да се повишат до опасни равнища

След месец, в който в Австралия безконтролно бушуваха пожари, Бренде настоя, че има нужда от спешни действия.

"Имаме само много малък прозорец и ако не го използваме през следващите 10 години, ще страдаме", изтъква Бренде.

В доклада на Световния икономически форум се казва, че отстъплението от многостранния подход, който спомогна за справяне с финансовата криза от 2008 г., затруднява справянето с общите глобални рискове.

Промени в обществения климат

Промени в обществения климат

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата

В доклада се казва, че първите пет вероятни риска през следващите 10 години са:

  • Екстремни метеорологични събития с големи щети върху имуществото, инфраструктурата и загуба на човешки живот;
  • Провал на смекчаването на климатичните промени и адаптацията от страна на правителствата и бизнеса;
  • Създадени от човека екологични щети и бедствия, включително престъпления върху околната среда, като петролни разливи и радиоактивно замърсяване;
  • Голяма загуба на биологично разнообразие и срив на екосистемата с необратими последици за околната среда, което води до силно изчерпване на ресурсите както за човечеството, така и за промишлеността;
  • Големи природни бедствия като земетресения, цунами, вулканични изригвания и геомагнитни бури.

Докладът беше публикуван преди ежегодната среща на Световния икономически форум в Давос следващата седмица, на която ще присъстват главните изпълнителни директори на някои от най-големите и влиятелни компании в света. Въпреки големия брой участници, които пристигат в Швейцария с частен самолет, Световният икономически форум увери, че събитието в Давос щяло да бъде неутрално по отношение на климата.

Грета Тунберг настоя световните лидери да сложат край на "лудостта" с изкопаемите горива

Грета Тунберг настоя световните лидери да сложат край на "лудостта" с изкопаемите горива

"Всичко по-малко би било предателство срещу самия живот"