Нова Зеландия планира да изколи около 150 хил. крави, тъй като се опитва да ликвидира щама на бактерии, причиняващи болести по стадата, съобщава "Асошиейтед прес".

Политици и лидери в индустрията обявиха амбициозния план в понеделник. Те казват, че това ще струва стотици милиони долари и, ако бъде успешно, ще бъде първият път, когато заразена страна е унищожила болестта Микоплазма бовис.

Земеделието е жизненоважно за икономиката на Нова Зеландия, чиято изолация е помогнала да я защити от някои болести, които засягат стадата другаде.

Миналия юли Микоплазма бовис е била открита в страната за първи път. Открита в Европа и САЩ, бактерията може да причини мастити, пневмония, артрит и други заболявания. Те не се смятат за заплаха за безопасността на храните, но причиняват загуби при производството.

Властите посочват, че планират да избият всички крави във ферми, където са открити бактериите, дори ако някои от животните са здрави. Те посочват, че много от кравите ще бъдат заклани в преработвателни предприятия и използвани за говеждо месо, но някои крави ще трябва да бъдат убити и погребани в стопанствата или да бъдат изхвърлени в одобрени депа.

Властите имат законовата власт насилствено да влизат във фермите и да убиват животни дори в случаите, в които фермерът може да се съпротивлява, но те увериха, че се надяват, че няма да трябва да използват тези правомощия.

Кейти Милн, национален председател на застъпническата група Федеративни фермери, заяви, че е "важно да се опитаме да се отървем от Микоплазма бовис, докато има шанс". Тя каза, че ще се опита да гарантира, че засегнатите земеделски стопани разполагат с цялата необходима подкрепа, включително и с адекватно обезщетение.

"Това е трудно време и болката и страданието, през които ще преминат, са наистина ужасни", изтъкна Милн за засегнатите животновъди, допълвайки: "А ние трябва да ги подкрепим като съседи, членове на общността, фермери, приятели."

В Нова Зеландия има около 10 млн. крави, което е двойно повече от хората. Около две трети са млекодайните крави, а останалите са говеда за месо. Млечните продукти представляват най-големият единичен износ на страната, като голяма част от тях се продават в Китай и се използват в храни за кърмачета.