Корабът за насипни товари "Руен", плаващ под малтийски флаг, който беше отвлечен от сомалийски пирати през декември, е плавал край бреговете на Сомалия и може да бъде използван за извършване на атаки срещу търговски кораби. Това съобщава в четвъртък "Ройтерс", като цитира изявление на британската фирма за морска сигурност Ambrey.

Корабът е бил видян да плава на изток на около 300 км югоизточно от Ейл, Сомалия. Фирмата призова екипажите на други кораби в района към бдителност.

Припомняме, че българският кораб "Руен" беше отвлечен край Сомалия от неизвестни нападатели, които най-вероятно са сомалийски пирати.

Превземането му беше първото успешно отвличане с участието на сомалийски пирати от 2017 г. насам. 

Това подхрани опасенията, че пиратите се връщат в Аденския залив и водите на Червено море, които вече са засегнати от скок на атаки срещу кораби от страна на йеменските хуси.

Помощник-капитанът на "Руен" се завърна в България

Помощник-капитанът на "Руен" се завърна в България

Той беше ранен, но състоянието му е стабилно

Откупът за отвлечения екипаж на Руен не е платен, каза Амбри. Медиите съобщават, че пиратите държат 17 души от екипажа, след като са освободили един член по медицински причини.

Съобщението идва, след като 20 души се качиха и поеха контрола над товарен кораб под флаг на Бангладеш край бреговете на Сомалия във вторник. Това последва възобновяване на атаките от сомалийски пирати през последните месеци. Засега не е ясно кой е извършил атаките. 

Корабът "Руен" - първи похитен от сомалийските пирати от 2017 г. насам

Корабът "Руен" - първи похитен от сомалийските пирати от 2017 г. насам

Вероятно зад атаката не стоят йеменските бунтовници хуси

Сомалийските власти твърдяха, че са се справили с пиратството във водите на Сомалия през 2019 г.