Президентът на Бразилия Жаир Болсонару води хората "към кланицата" с криминално безотговорното си управление на кризата с коронавируса (COVID-19). Това обяви бившият президент на страната Луис Инасио Лула да Силва, цитиран от "Гардиън".

В пламенно интервю за британското издание, дадено в контекста на вече 1 952 жертви на COVID-19 и 30 981 заразени в Бразилия, Лула подчерта, че като подкопава социалното дистанциране и след като уволни собствения си министър на здравеопазването, водачът на "троглодитите" (пещерни, примитивни хора) в Бразилия рискува да повтори трагичните сцени, разиграли се в Еквадор, където семейства трябваше да изхвърлят труповете на своите близки по улиците.

Коронавирус: Болсонару тегли Бразилия към бедствие

Коронавирус: Болсонару тегли Бразилия към бедствие

Подобни на онези в Северна Италия и Ню Йорк

"За съжаление се опасявам, че Бразилия ще страда много заради безразсъдството на Болсонару... Страхувам се, че ако кризата се разрасне, Бразилия може да стане свидетел на сцени като онези ужасяващи, чудовищни кадри, които видяхме в Гуаякил", коментира 74-годишният левичар, имайки предвид най-големия и най-населения град в Еквадор.

"Не можем просто да искаме да свалим от власт президент, защото не го харесваме", призна Лула и допълни: "Но ако Болсонару продължава да извършва престъпления, за които се носи отговорност... и опитвайки се да води обществото към кланицата - това е, което той прави - смятам, че институциите ще трябва да намерят начин да накажат Болсонару. А това ще означава, че ще трябва да имате импийчмънт."

"Хюман райтс уоч" скочи на Болсонару, излага на опасност бразилците

"Хюман райтс уоч" скочи на Болсонару, излага на опасност бразилците

Президентът е известен скептик по отношение на коронавируса

По-рано уволненият здравен министър на Бразилия Луис Анрике Мандета предположи, че страната му се нуждае от божествена защита, след като уволнението му от Болсонару проправи пътя за радикална промяна в политиката по отношение на коронавируса.

Дяснопопулисткият президент на Бразилия се противопоставя на социалната изолация и частичните блокади, наложени от практически всички губернатори на щати в страната, а след освобождаването на Мандета Болсонару се ангажира да започне "постепенно" повторно отваряне на страната, за да защити икономиката.

Болсонару отхвърли по-строги мерки срещу COVID-19

Болсонару отхвърли по-строги мерки срещу COVID-19

Защити икономиката и работните места

Медицинските експерти и Мандета се опасяват, че подобни стъпки ще доведат до скок в броя на заразените с коронавирус и ще ударят тежко общественото здравеопазване в Бразилия. Отделенията за интензивно лечение в няколко големи бразилски града вече са пълни или почти пълни заради COVID-19.

"Бог да ни е на помощ на всички", изтъкна Мандета пред един от най-добрите политически коментатори в Бразилия, след като беше уволнен.

Зловещо за онези, които се опасяват, че плановете на Болсонару ще се окажат смъртоносни за 211 млн. граждани на Бразиялия, Мандета подчерта: "Идва съвсем различна социална динамика, която променя всичко."

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Иска икономика, а не здравни мерки