Медицински специалисти изтъкнаха, че се опасяват, че президентът на Бразилия Жаир Болсонару може да ускори запътването на страната към опустошителна криза за общественото здравеопазване, подобна на онези, засегнала Северна Италия и Ню Йорк, тъй като подкопава мерките за социално дистанциране, пише "Гардиън".

Болсонару е един от общо четиримата държавни ръководители в света, които все още омаловажават заплахата, която представлява коронавирусът (COVID-19) за общественото здравеопазване, заедно с авторитарните президенти на Никарагуа, Беларус и Туркменистан.

"Хюман райтс уоч" скочи на Болсонару, излага на опасност бразилците

"Хюман райтс уоч" скочи на Болсонару, излага на опасност бразилците

Президентът е известен скептик по отношение на коронавируса

По време на Великден (който в предимно католическа Бразилия беше вчера), дяснопопулисткият президент на Бразилия многократно е подкопавал препоръките на собственото си здравно министерство за дистанциране, като е излизал за понички, поздравявал е чрез ръкостискане привържениците си, изтъквайки: "Никой няма да възпрепятства правото ми да излизам и да ходя." По време на едно от излизанията си Болсонару е бил заснет да изтрива носа си с китката си, преди да се здрависа с възрастна дама, хващайки ръката ѝ.

Специалисти в областта на общественото здравеопазване и инфекциозните заболявания смятат, че подобно поведение ерозира единствените мерки, които възпрепятстват в Бразилия, където има повече от 1000 починали от новия коронавирус (COVID-19), засега да няма бедствие в здравеопазването.

Болсонару отхвърли по-строги мерки срещу COVID-19

Болсонару отхвърли по-строги мерки срещу COVID-19

Защити икономиката и работните места

"Сякаш всички се намират в същия влак, който се насочва към ръба на скалата и някой казва: "Внимавайте! Има скала!" А пътниците извикват: "О, не, няма!" А машинистът на влака казва: "Да, там няма нищо!", коментира Иван Франка Хуниор, епидемиолог от факултета по обществено здравеопазване на Университета в Сао Пауло. "Моята тъга произтича от това, че виждам жертви, които могат да бъдат избегнати."

Маркос Лаго, специалист по инфекциозни болести в университетската болница "Педро Ернесто" в Рио де Жанейро, изтъква, че безразсъдното поведение на Болсонару обърква хората във връзка с необходимостта да си останат вкъщи.

"Той прави много опасен залог... че Бразилия няма да се държи като САЩ, като Англия, като Италия. Мисля, че това е безотговорен залог, защото има много голям шанс да се случи катастрофа, а шансът да не се случи е много малък", казва Лаго. 

Повечето бразилци против Болсонару да подава оставка заради коронавируса

Повечето бразилци против Болсонару да подава оставка заради коронавируса

Държавният глава си спечели и критики заради неглижирането на пандемията

Трети лекар, който е поискал да остане анонимен, нарече действията на Болсонару "детински" и "сюрреалистични". "Това е лудост. Няма оправдание за такъв тип поведение", настояха те и допълниха: "Можете да оправдаете мисленето за бизнеса. Хубаво е да се опитате да намерите (икономически) решения (на тази криза). Това, което не е добре, е да се пренебрегва това, което казват всички най-добри експерти по епидемиология в света. Хората ще се разболеят (в Бразилия) и ако се разболеят по едно и също време, ще се окажем в същата ситуация като Италия и Ухан."

От средата на март насам губернаторите на почти всички 27 щата в Бразилия се опитват да забавят разпространението на вируса, като нареждат на гражданите да си стоят по домовете. Но има признаци, че тези опити не са успешни, като все повече хора излизат по улиците на градове като Рио и Сао Пауло.

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Иска икономика, а не здравни мерки

Експертите посочват няколко възможни обяснения за намаляващото придържане към социалното дистанциране в Бразилия. Едното е, че щатските правителства не са подкрепили достатъчно бедните жители на фавелите (бедняшки квартали), които нямаха друг избор, освен да работят. Друго е трудността да се убеждават темпераментните, ориентирани към семейството бразилци да отбягват роднини.

"Бразилците имат действително голям проблем със социалното дистанциране. Не сме свикнали с това. Свикнали сме да живеем заедно, да се прегръщаме и целуваме", каза Таня Вергара, председател на Дружеството на инфекциозните болести в Рио.

"Някои хора не могат да понесат това, така че може би имаме нужда от по-строги мерки", отбелязва Вергара, преди да добави: "Но ние имаме президент, който сам не се придържа към мерките."

Болсонару: Бразилците "никога не хващат нищо". Коронавирусът обаче взима жертви

Болсонару: Бразилците "никога не хващат нищо". Коронавирусът обаче взима жертви

Бразилците можели да се къпят в екскременти и "нищо не се случва"

Съществува и консенсус, че отнасяйки се пренебрежително към социалното дистанциране, Болсонару подкопава прилагането му. "Всичко, което той казва и прави, има силно въздействие... Много хора казват: "Президентът е на 65 години и той не се страхува - така че защо ние да се страхуваме?", казва Рикардо Соби Диас, специалист по инфекциозни болести от Федералния университет в Сао Пауло. "Всички (в науката за инфекциите) мислят същото за президента: че той не върви в добра посока."

Алберто Чебабо, вицепрезидент на Бразилското дружество по инфекциозни болести, коментира, че тъй като коронавирусът е пристигнал в Бразилия по-късно от другаде, страната има предимството да се учи от опита на други държави, като е имала шанса да предприеме ключови стъпки като социалното дистанциране. "Виждаме, че епидемията напредва по-бавно (тук) и ако напредва по-бавно, това е заради тези мерки", анализира специалистът.

Ала позицията на Болсонару рискува да пропилее това предимство. "Нуждаем се от единен дискурс", добави Чебабо.

Социологическите проучвания показват, че президентът все още се радва на подкрепата на около 30% от избирателите, а стотици излязоха в Сао Пауло в събота, за да осъдят социалното дистанциране. "Болниците са празни", твърдеше погрешно един от привържениците на Болсонару по време на демонстрация на двама мъже в подкрепа на Болсонаро в Рио.

Лула скочи на Болсонару за нескопосното му управление на кризата с коронавируса в Бразилия

Лула скочи на Болсонару за нескопосното му управление на кризата с коронавируса в Бразилия

Или да подаде оставка, или да бъде отстранен от длъжност