Повечето бразилци са против президентът Жаир Болсонару да подаде оставка, въпреки нарастващата критика за неговото отношение към епидемията от коронавирус.

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Иска икономика, а не здравни мерки

Това показва ново проучване на общественото мнение, публикувано от местния вестник Folha de S.Paulo в неделя, предаде "Ройтерс".

Проучването, проведено от Datafolha между 1 и 3 април, показва, че 59% от 1 511 запитани са против Болсонару да се оттегли, докато 37% биха одобрили подобен ход. Други 4% не могат да дадат мнение.

Както е известно, Болсонару е сред скептиците по отношение на коронавируса и открито го обявява за медийна измама. Той неведнъж сравни вируса с обикновен грип и обяви, че предпочита сънародниците му да работят, вместо да се въвеждат строги мерки, както в повечето държави.

Снимка 474443

Източник: EPA/БГНЕС

Самият той се подложи на тест след посещение в САЩ и регистрирани случаи в неговата делегация. Тестът му бе отрицателен, но дори и този факт породи спекулации, че се укрива истината.

Нарастват обаче и критиците на мерките, които властта в страната взема срещу разпространението на пандемията.

Според 39% от анкетираните, държавният глава не се справя добре с овладяването на заболяването, спрямо 33%, които през миналия месец са дали такава оценка на управлението. Онези, които смятат, че отговорът му на здравната криза е адекватен, се е понижил до 33% от 35% преди.

Болсонару отхвърли по-строги мерки срещу COVID-19

Болсонару отхвърли по-строги мерки срещу COVID-19

Защити икономиката и работните места

Броят на смъртните случаи в Бразилия нарасна до 431, докато броят на потвърдените случаи скочи на 10 278 души, сочат данните на здравното министерство, публикувани в събота следобед.

В медиите се появиха кадри от протестни акции в страната, които показват как недоволни от мерките подреждат кръстове - в памет на починалите от болестта.

Експрезидентите Дилма Русеф и Лула да Силва открито обвиниха наследника си на поста в несправяне.

Болсонару призова за национален ден на пост и молитва в неделя, за да освободи Бразилия от пандемията.

Съдът в Рио забрани на правителството да агитира срещу карантината.